Törmäsin keskusteluun, jossa pohdittiin, miten kannattaa rahastaa osakesäästöjään, kun tulee aika, jolloin osa niistä täytyy muuttaa rahaksi.
Pääomatuloa ovat osakkeiden myyntivoitot, osinkotulot, rahasto-osuuksien tuotot. Ykinkertaistettuna puhun tässä artikkelissa vain osakkeista, mutta sama periaate toimii myös muihin pääomatuloihin. Kryptovaluutoilla tehtyjä voittoja ja tappioita koskee erilainen verotus kuin muita arvopapereita.
Pääomatuloista maksetaan vuonna 2025 pääomatuloveroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia pääomatuloveroa.
Myyntivoitosta vähennetään omaisuuden alkuperäinen hankintahinta, varainsiirtovero sekä voiton hankkimisesta koituneet menot. Näitä menoja ovat mm. osakemyynnin välityspalkkio tai osakehallintaohjelmistojen kustannukset.
Sijoitustulojen hankkimiseen tarkoitettujen sijoituslainojen korot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloverotuksessa.
Verovapaa vuotuinen osakemyynti
Osakkeista saatu myyntivoitto on verovapaa, mikäli pörssiosakkeiden yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 1 000 euroa, eikä sinulla ole muita omaisuuden myyntituloja verovuodelta.
Sijoitussalkun sisällön ei tarvitse muuttua, sillä voit ostaa samat osakkeet takaisin, kunhan teet sen eri päivänä. Jos ostat muita osakkeita, ne voi hankkia samana päivänä osakemyynnin kanssa. Samana päivänä myydyt ja ostetut osakkeet saattavat joutua verottajan tarkasteluun ja johtaa siihen, että myynti ja osto tulkitaan verojärjestelyksi, jolloin vähennysoikeutta ei synny.
Voit siis myydä parhaiten tuottaneita osakkeitasi (osakkeen yksikköhinta on kasvanut eniten) maksimissaan 999 eurolla ja ostaa ne takaisin seuraavan vuoden alussa. Näin osakkeista mahdollisesti saatua voittoa voi vähentää ja siten pienentää osakkeiden myyntivoitosta aiheutuvaa verotaakkaa, kun haluat muuttaa ne lopullisesti rahaksi.
Myyntivoiton määrällä ei ole merkitystä, vain myyntihinnalla, jonka pitää olla alle 1000 euroa. Jos myyntivoitto on verovapaa, et voi vähentää siitä mitään tappioita.
Tämä on vähäinen tapa optimoida verotustaan, joten se kannattaa tehdä joka vuosi, jos ei ole saanut muuta pääomatuottoa kyseisen vuoden aikana.
Myyntitappion hyödyntäminen
Muista vähentää myyntitappiot pääomatuloista. Jos sinulla on heikosti tuottaneita osakkeita, voit myydä ne tappiolla ja kattaa syntyvällä tappiolla muista osakemyynneistä saatuja voittoja. Tällöin saat veroedun lisäksi sen hyödyn, että voit vaihtaa heikon osakkeen mahdollisesti paremmin tuottavaan.
Jos olet ostanut osaketta useassa erässä, kannattaa tarkastaa hankintahinnoista, olisiko sinulla hyödynnettäviä tappioita.
Kun arvioi myyntivoittoja tai tappioita, kannattaa humioida, että verottaja noudattaa fifo- eli first in, first out -periaatetta, joten myynneissä oletetaan myytävän aina salkun vanhimmat osakkeet.
Osakemyyntien aiheuttama myyntitappio voidaan vähentää
tulevasta myyntivoiton verosta, kunhan vähennys suoritetaan viiden
vuoden sisällä myyntitappion realisoitumisesta.
Osinko on osittain verovapaata
Yksityishenkilön saamasta osingosta 15 prosenttia on verovapaata ja 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa. Tämä koskee vain arvo-osuustiliä. Osinkoa jakava pörssiyhtiö tekee osingoista 25,5 %:n ennakonpidätyksen ennen osingon maksamista.
Vuonna 2025 pääomatulona verotettavasta osingon osasta menee veroa 30 prosenttia. Yli 30 000 euron pääomatuloja verotetaan 34 %:n mukaisesti.
Hankintameno-olettama
Hankintameno-olettamaa voi käyttää omaisuuden luovutusvoiton laskemisessa. Hankintameno-olettamaa kannattaa käyttää silloin, kun se on suurempi kuin hankinnan verotettava arvo. Hankinnan verotettava arvo koostuu omaisuuden hankintahinnasta ja voiton hankkimiskuluista.
Hankintameno-olettaman suuruus saadaan seuraavalla kaavalla:
- HMO on 20 % luovutushinnasta, jos omaisuuden omistusaika on alle 10 vuotta.
- HMO on 40 % luovutushinnasta, jos omaisuuden omistusaika on 10 vuotta tai enemmän.
Hankintameno-olettaman käyttäminen kannattaa silloin kun omaisuuden arvo on ainakin viisinkertaistunut (toisin sanoen, sille on tullut 400 % arvonnousu). Mikäli omaisuuden hankinnasta on 10 vuotta tai enemmän, on hankintameno-olettama kannattavaa arvonnousun ollessa yli 150 %.
Hankintameno-olettamasta koituu aina verotettavaa myyntivoittoa, vaikka kauppa olisi todellisuudessa ollut tappiollinen.
Kun käytät hankintameno-olettamaa, et voi erikseen vähentää voiton hankkimiskuluja.
Sijoitusprofiilin muuttaminen
Jos tähtää esimerkiksi varhaistettuun eläköitymiseen, voi olla järkevä muuttaa ennen varojen käyttöä osa sijoituksistaan menemään esimerkiksi korkorahastoihin tai sellaiseen omaisuusluokkaan, jonka arvo ei heittelehdi markkinatilanteen mukaan. Näitä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi osingot uudelleensijoittavat ETF:t ja velkakirjat.
Tällöin ei mahdollisen karhumarkkinan aikana ole pakotettu myymään osakkeitaan jos pörssikurssit heiluvat rajusti.
Toinen mahdollisuus on muuttaa sijoitusrahastonm osuuksia saman rahaston sisällä.
Sijoitusrahastoissa on usein sekä tuotto-osuuksia että kasvuosuuksia. Voit vaihtaa saman rahaston sisällä tuotto-osuudet kasvuosuuksiksi (tai päinvastoin) ilman veroseuraamuksia. Tämä kannattaa tarkistaa rahaston tieto-esitteestä.
Jos sen sijaan vaihdat omistamasi rahasto-osuudet jonkin toisen rahaston osuuksiin, kysymyksessä on kauppa. Jos kauppa on voitollinen, Silloin syntyy verotettavaa pääomatuloa.
Osakesäästötili
Osakesäästötilillä voi olla samaan aikaan sekä rahaa että osakkeita. Voit ostaa ja myydä osakkeita tilin sisällä ilman veroja. Voit myös sijoittaa saamiasi osinkoja tai korkoja uusiin osakkeisiin. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta siinä vaiheessa, kun nostat sieltä varoja pois.
Tilille tehdyt talletukset (maksimissaan 100 000 euroa) verotetaan vasta, kun nostat varoja tililtä pois. Osakesäästötili lykkää veronmaksua, mutta ei poista veroja.
Osakesäästötililtä voi nostaa vain rahaa, joten mahdolliset osakkeet tulee myydä ennen varojen nostamista. Voit nostaa osakesäästötililtä rahaa milloin tahansa.
Kun tapahtumia ei osakesäästötilin sisällä veroteta, osakesijoittaja pääsee pitkällä aikajänteellä hyötymään aiempaa paremmin korkoa korolle -ilmiöstä. Sen avulla pienistäkin säästöistä kasvaa vuosien kuluessa suuria summia, kunhan varat on sijoitettu tuottaviin kohteisiin ja sijoitusten tuotot sijoitetaan uudelleen.
Osakesäästötilistä saattaa hyötyä myös eläköityessä, koska kokonaisverotus voi olla matalampi silloin kun silloin, kun sijoittaja on vielä mukana työelämässä. Voittoja verotetaan samalla tavalla eläkeläisellä, mutta koska konaistulotaso yleensä eläkeläisellä laskee, se takoittaa matalampaa ansioverotusta.
Aikaisemmin kuvattua hankintameno-olettaman hyödyntämismahdollisuutta ei osakesäästötilillä kuitenkaan ole.
Osakesäästötilille voi siirtää enintään 100 000 euroa varoja. Tilin sisällä omistusten arvo voi kasvaa suuremmaksi, eikä 100 000 euron raja vaikuta tähän. Tätä rajaa toivottavasti kasvatetaan tulevaisuudessa.
Yhteenveto
Arvopaperien realisointia voi suunnitella jonkin verran.
- Sijoitussalkkua voi tasapainottaa myymällä 1 000 eurolla voitolla olevia osakkeita vuodessa.
- Voi olla edullista realisoida tuottoja useamman vuoden aikana alle 30 000 euroa, koska sitä verotetaan kevyemmin kuin yli 30 000 euron pääomatuloja.
- Hyödynnetään vuosittaiset tappiot ja menot pääomaverotuksessa.
- Sijoitusprofiilia muutetaan matalariskisemmäksi kun sijoitusten realisoinnin aika lähestyy.
- Hyödynnetään osakesäästötiliä sijoittamalla myytyjen arvopaperien voitot uusiin sijoituksiin, jolloin verotettavasta osuudesta saadaan korkoa korolle ilmiön tuoma hyöty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti