Olen käyttänyt jo vuosia tietokoneitani ilman maksullista virusturvaa. Miten se on mahdollista?
Microsoftin Defender on parantunut viimeisen vuosikymmenen aikana ja on erilaisten testien perusteella yksi kaikkien parhaita kyberturvallisuusohjelmia.
Miksi ei kannata vain ottaa jotain kyberturvaohjelmaa? Monet ilmaiset tietoturvaohjelmat asentavat ohjelman kylkiäisenä erilaisia selaimen laajennoksia tai turhakkeita, jotka hidastavat tietokonetta ja joista voi olla hankala päästä eroon.
Käytin pitkään Kapersky Antivirus -ohjelmistoa, mutta lopetin sen käytön, kun kävi ilmi, että he jakavat käyttäjätietoja Venäjän hallinnolle. Venäjän lainsäädäntö pakottaa maassa toimivat yritykset luovuttamaan tietoja viranomaisille niin pyydettäessä. Tämän lisäksi eräillä Kasperskyn työntekijöillä väitetään olevan yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.
Käytän nykyään 95 % käyttökerroista konettani Ubuntu Linuxilla ja käynnistän Windowsin vain videoiden editoimista varten. Linuxissa toimitaan tavallisena käyttäjänä ja kaikki ylläpitotoimet tehdään erikseen koneen pääkäyttäjänä käyttäen sudo-komentoa. Tämä rajoittaa tehokkaasti normaalikäyttäjän mahdollisuuksia saastuttaa koneen käyttöjärjestelmä.
Kannattaa välttää epämääräisestä lähteestä hankittuja ohjelmistoja ja päivittää käyttöjärjestelmään sen valmistajalta tulevat päivitykset tiiviisti, vähintään viikoittain.
Tietokoneen lisäksi on tärkeää päivittää aktiiviset verkkolaitteet ja sammuttaa niistä kaikki sellaiset palvelut, joita ei tiedä käyttävänsä. Erityisesti kannattaa hankkia palomuurilaite, joka on aktiivisen tuen piirissä ja vaihtaa siihen omat salasanat, jotta sitä ei pääse käyttämään vakiosalasanalla.
Lisäksi olen segmentoinut kotiverkkoni useammaksi VLAN-aliverkoksi, joilla jokaisella on oma tarkoituksensa. On vierasverkko, IOT-laitteiden verkko ja toimistoverkko. Lisäksi verkon ylläpitoon on oma VLAN-verkko, jossa ei toimita normaalisti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti