torstai 3. heinäkuuta 2025

Buffett-indikaattori: Kurkistus osakemarkkinoiden yliarvostukseen

Sijoitusmaailmassa on lukuisia mittareita ja indikaattoreita, joiden avulla pyritään ennustamaan markkinoiden suuntaa tai arvioimaan niiden yli- tai aliarvostusta. Yksi tunnetuimmista ja Warren Buffettin nimeen liitetyistä indikaattoreista on niin kutsuttu Buffett-indikaattori. Vaikka Buffett itse ei ole sitä virallisesti nimennyt, hän on viitannut sen kaltaiseen ajatteluun. 

Tässä artikkelissa syvennyn siihen, miten Buffett-indikaattori toimii ja mitä toimenpiteitä sijoittaja voi harkita, kun markkinat vaikuttavat yliarvostetuilta.

 

Mikä on Buffett-indikaattori?

Buffett-indikaattori on yksinkertainen mutta tehokas mittari, joka vertaa maan osakemarkkinoiden kokonaisarvoa (eli kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlaskettua markkina-arvoa) maan bruttokansantuotteeseen (BKT). Sen perusidea on, että pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden arvon tulisi heijastaa talouden todellista tuottokykyä eli BKT:ta.

Kaava on yksinkertainen

Buffett-indikaattori = (Kaikkien pörssiyhtiöiden markkina-arvo / Bruttokansantuote) x 100 %

  • Kaikkien pörssiyhtiöiden markkina-arvo. Tämä saadaan laskemalla yhteen kaikkien pörssissä listattujen yritysten osakkeiden markkina-arvot. Usein tähän käytetään jonkin maan tai alueen (esim. Yhdysvaltojen) kaikkien julkisesti noteerattujen yritysten yhteenlaskettua markkina-arvoa.
  • Bruttokansantuote (BKT). Tämä on maan taloudellisen toiminnan mittari, joka kuvaa tietyn ajanjakson, yleensä vuoden, aikana tuotettujen tavaroiden ja palveluiden kokonaisarvoa.

Miten indikaattoria tulkitaan?

  • Alle 100 %: Jos indikaattori on alle 100 %, se voi viitata siihen, että osakemarkkinat ovat aliarvostettuja suhteessa talouden kokoon. Tämä voisi olla hyvä aika harkita ostoja.
  • Noin 100 %: Indikaattorin ollessa noin 100 %, markkinat ovat kohtuullisesti arvostettuja.
  • Yli 100 % (erityisesti yli 120-150 %): Korkea lukema, esimerkiksi yli 120 % tai jopa 150 %, voi viitata siihen, että osakemarkkinat ovat yliarvostettuja ja riski korjaukselle kasvaa. 
  • Yli 200%: Tämä on varoitusmerkki tulevasta markkinalaskusta.

Tärkeä huomio: Buffett-indikaattori on pitkän aikavälin mittari, eikä se anna tarkkaa ajoitusta markkinoiden liikkeille. Se on parhaimmillaan yleisenä ohjenuorana markkinoiden yleisen arvostustason arvioinnissa.


Buffett-indikaattori tänä vuonna

Yhdysvaltojen Buffett-indikaattori on yli 200% ja uusimmet pörssi-indeksien ennätykset ovat vain kasvattaneet sen arvoa. Oheinen kuvaaja löytyy ajantasaisena www.currentmarketvaluation.com palvelusta ja sen mukaan markkina on ylikuumentunut. Jopa pahemmin kuin Internet-kuplan aikaan 2000-luvun alussa!

Buffett-indikaattori on reilusti yli 200%

Berkshire Hathaway on kasvattanut käteispositioitaan merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Viimeisimmän tiedon mukaan yhtiön käteisvarat ovat yli 325 miljardia dollaria, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin sijoittaja.fi:n mukaan. Tämä tarkoittaa, että yhtiö on ollut nettomyyjä osakemarkkinoilla, ja ostanut vähemmän osakkeita kuin myynyt. Osakemyynnit ovat siis kasvattaneet yhtiön käteisvaroja.

Mitä sijoittaja voi tehdä, kun markkinat vaikuttavat yliarvostetuille?

Kun Buffett-indikaattori tai muut arvostusmittarit viittaavat markkinoiden yliarvostukseen, paniikkiin ei ole syytä. Sen sijaan on hyvä aika tarkastella omaa sijoitusstrategiaa ja harkita seuraavia toimenpiteitä:

  1. Tarkista salkun hajautus ja riskitaso
    • Vähennä riskialttiimpia sijoituksia. Jos salkussasi on paljon yksittäisiä, korkean riskin osakkeita tai aloja, jotka ovat nousseet voimakkaasti, harkitse niiden osuuden keventämistä.
    • Lisää defensiivisiä sijoituksia. Defensiiviset osakkeet (näitä ovat esimerkiksi peruspalvelut, terveydenhuolto ja kulutustavarat) ovat usein vakaampia talouden heilahteluissa.
    • Kasvata käteispositiota. Käteisen osuuden kasvattaminen antaa joustavuutta ja mahdollisuuden hyödyntää tulevia ostopaikkoja markkinoiden laskiessa.
  2. Keskity laatuun ja vakauteen
    • Laatuyhtiöiden painottaminen. Yliarvostetuilla markkinoilla on entistä tärkeämpää sijoittaa yrityksiin, joilla on vahva tase, vakaa kassavirta, kilpailuetua ja todistettu kyky tuottaa voittoa myös haastavissa olosuhteissa.
    • Arvosijoittaminen eli etsi yrityksiä, joiden arvostustaso on edelleen kohtuullinen tai jopa aliarvostettu suhteessa niiden todelliseen arvoon, vaikka laajemmat markkinat olisivatkin kalliita. Nyrkkisääntönä P/E luvun tulisi olla vähemmän kuin 20.
  3. Harkitse hitaampaa tahtia uusissa sijoituksissa (tai jopa myyntejä)
    • Osto-ohjelman hidastaminen. Jos teet kuukausittaisia sijoituksia, voit harkita summien pienentämistä tai jopa tauottamista hetkeksi, jos markkinat tuntuvat liian kalliilta.
    • Voittojen kotiuttaminen. Jos sinulla on salkussasi sijoituksia, jotka ovat tuottaneet erittäin hyvin ja joiden arvostus on venynyt äärimmilleen, voit harkita tällaisten voittojen kotiuttamista. Tämä vähentää riskipositioita ja vapauttaa pääomaa.
  4. Kiinnitä huomiota korkeaan osinkotuottoon
    • Vakaat, osinkoa maksavat yhtiöt voivat tarjota tuottoa myös silloin, kun osakkeiden arvonnousu on rajallista tai markkinat laskevat. Toisin sanoen osingot toimivat puskurina kun osakekurssit eivät kasva.
  5. Älä unohda pitkän aikavälin strategiaa
    • Vaikka lyhyen aikavälin heilahtelut voivat hermostuttaa, on tärkeää pitää kiinni pitkän aikavälin sijoitusstrategiasta! Markkinat ovat historiallisesti aina toipuneet laskuista. Onhan sinulla mietitty sijoitusstrategia?
    • ”Aika markkinoilla vastaan markkinoiden ajoittaminen.” Yritä välttää markkinoiden ajoittamista, sillä se on erittäin vaikeaa jopa ammattilaisille, jotka miettivät ainoastaan näitä asioita. Sen sijaan keskity olemaan markkinoilla pitkällä aikavälillä.
  6. Ole valmis oppimaan ja reagoimaan
    • Seuraa talousuutisia ja analyysejä, mutta älä anna niiden ohjata päätöksiäsi paniikissa. Ymmärrä eri mittareiden ja indikaattoreiden rajoitukset ja vältä tunnereaktioita.
    • Markkinoiden lasku voi tarjota erinomaisia ostopaikkoja pitkäjänteiselle sijoittajalle, jolla on varaa ja kärsivällisyyttä.

Lopuksi

Buffett-indikaattori on yksi työkalu sijoittajan työkalupakissa. Se tarjoaa laajemman kuvan markkinoiden arvostustasosta, mutta sitä ei tule käyttää yksinään päätöksenteossa. Yhdistämällä sen muihin analyysimenetelmiin ja omaan riskinsietokykyyn, sijoittaja voi tehdä harkitumpia päätöksiä ja navigoida markkinoiden eri vaiheissa menestyksellisesti.

Jos sinusta tuntuu, että Yhdysvaltojen osakemarkkina on ylikuumentunut, voi olla järkevää pitää osakehankinnoissa (kesä-)taukoa tai investoida johonkin defensiiviseen sektoriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi passiivinen sijoittaja usein voittaa aktiivisen

Sijoitusmaailmassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kumpi sijoitusstrategia tuottaa paremmin: aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen. V...