keskiviikko 9. heinäkuuta 2025

Miksi passiivinen sijoittaja usein voittaa aktiivisen

Sijoitusmaailmassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kumpi sijoitusstrategia tuottaa paremmin: aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen. Vaikka moni haaveilee markkinoiden päihittämisestä ja nopeista voitoista, todellisuudessa passiivinen sijoittaja usein päätyy voittajaksi pitkällä aikavälillä. Tässä blogikirjoituksessa syvennyn siihen, miksi näin on, ja miksi indeksisijoittaminen on järkevä valinta jopa heikkoina markkinakausina.

Aktiivisen sijoittamisen haasteet

Aktiivisessa sijoittamisessa pyritään ostamaan ja myymään osakkeita tai muita arvopapereita juuri oikeaan aikaan markkinoiden päihittämiseksi. Se kuulostaa houkuttelevalta, mutta siihen liittyy useita merkittäviä haasteita:

  1. Jatkuva ostaminen ja myyminen aiheuttaa merkittäviä kaupankäyntikuluja, jotka syövät tuottoja. Moni aktiivinen sijoittaja lihottaa lähinnä käytettävän välittäjän liiketoimintaa maksamalla suhteettomasti kaupankäyntikuluja.
  2. Toistuva verotettavien voittojen realisoituminen voi hidastaa pääoman kasvamista.
  3. Harva pystyy johdonmukaisesti ennustamaan markkinoiden liikkeitä. Oikea-aikaiset osto- ja myyntipäätökset ovat äärimmäisen vaikeita ja vaativat jatkuvaa seurantaa ja analyysiä. Virheelliset ajoitukset voivat johtaa huomattaviin tappioihin.
  4. Aktiivinen sijoittaminen vaatii valtavasti aikaa ja perehtymistä markkinoihin, talousuutisiin ja yritysten tulosraportteihin. Tämä voi olla pidemmän päälle kuormittavaa ja stressaavaa.
  5. Ja tämä johtaa psykologisiin riskeihin: Ihmisen psykologia asettaa haasteita rationaaliselle sijoittamiselle. Pelko ja ahneus voivat johtaa huonoihin päätöksiin, kuten paniikkimyynteihin laskumarkkinoilla tai holtittomiin ostoihin nousuhuuman vallassa. Tällöin ei noudateta sijoitusstrategiaa vaan sijoittaminen alkaa muistuttamaan uhkapelaamista.

Miksi passiivinen sijoittaja menestyy?

Passiivinen sijoittaminen keskittyy pitkäjänteiseen strategiaan, jossa sijoitetaan laajasti hajautettuihin kohteisiin, kuten indeksirahastoihin tai ETF:iin, ja pidetään niistä kiinni markkinoiden heilahteluista huolimatta.

  • Passiivisten rahastojen hallinnointipalkkiot ja kaupankäyntikulut ovat yleensä huomattavasti alhaisemmat kuin aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla. Tämä tarkoittaa, että suurempi osa tuotoista jää sijoittajalle. Vaikka kysymys on prosenteista, ne vaikuttavat pitkällä ajanjaksolla todella paljon korkoa korolle ilmiön vuoksi.

  • Indeksirahastot sijoittavat indeksin mukaisesti satoihin tai jopa tuhansiin yrityksiin, mikä tarjoaa erinomaisen hajautuksen. Tämä vähentää yksittäisten yritysten taloudellista riskiä ja auttaa tasaamaan markkinoiden heiluntaa.

  • Passiivinen sijoittaminen vaatii vähän aktiivista seurantaa tai päätöksentekoa. Kun sijoitukset on tehty, niitä voi antaa kasvaa rauhassa. Yksinkertaisimmillaan sijoituksen voi automatisoida, jolloin haluttua rahastoa hankitaan joka kuukausi automaattisesti.

  • Historiallisesti osakemarkkinat ovat tuottaneet positiivisesti pitkällä aikavälillä, vaikka matkan varrella olisikin ollut notkahduksia. Passiivinen sijoittaja hyötyy tästä yleisestä nousutrendistä ilman tarvetta ennustaa markkinoiden suuntaa.

  • Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että valtaosa aktiivisista rahastoista ei pysty päihittämään indeksiä pitkällä aikavälillä.

Indeksisijoittaminen myös heikolla markkinalla

Monia saattaa mietityttää, kannattaako indeksirahastoihin sijoittaminen, kun markkinat ovat laskussa tai epävakaat. Vastaus on usein kyllä, ehdottomasti.

  • Kun markkinat laskevat, ostat indeksiosuuksia "alennuksella". Jos jatkat säännöllistä sijoittamista, ostat enemmän osuuksia samalla rahasummalla, mikä laskee keskimääräistä ostohintaasi. Tämä on erinomainen strategia, jota kutsutaan tasasummalla ostamiseksi (dollar-cost averaging), jossa samalla rahamäärällä ostetaan kuukausittain haluttua kohdetta.

  • Markkinat ovat historian saatossa aina toipuneet laskusuhdanteista. Kun markkinat kääntyvät nousuun, sijoituksesi hyötyvät tästä toipumisesta täysimääräisesti.

  • Heikolla markkinalla on helppo panikoida ja myydä sijoituksensa tappiolla. Indeksisijoittaminen auttaa pitämään kiinni päätetystä strategiasta ja välttämään tunteisiin perustuvia virhevalintoja. Sen sijaan että miettisit "nyt pitäisi myydä", voit ajatella "nyt saan lisää halvalla". Tai voit koittaa yksinkertaisesti olla ajattelematta sijoittamista lainkaan.

  • Aika on ystäväsi. Erityisesti pitkällä sijoitushorisontilla (yli 10 vuotta) lyhyen aikavälin markkinavaihtelut tasoittuvat. Mitä pidempään sijoitat, sitä suurempi merkitys on korkoa korolle -ilmiöllä ja sitä vähemmän lyhyen aikavälin heilahteluilla.

Vaikka aktiivinen sijoittaminen saattaa kuulostaa houkuttelevalta, passiivinen indeksisijoittaminen on useimmille sijoittajille tehokkaampi ja stressittömämpi tapa saavuttaa taloudelliset tavoitteensa. Pienemmät kulut, laaja hajautus ja markkinoiden pitkän aikavälin nousutrendin hyödyntäminen tekevät siitä voittavan strategian. Muista, että "aika markkinoilla voittaa markkinoiden ajoittamisen."

Onko sinulla hyviä tai huonoja kokemuksia passiivisesta tai aktiivisesta sijoittamisesta? Jaa ajatuksesi kommenteissa.


sunnuntai 6. heinäkuuta 2025

Vakaata tuottoa ja kasvua osinkoaristokraateilla

Monille sijoittajille osinkosijoittaminen tarjoaa houkuttelevan yhdistelmän säännöllistä kassavirtaa ja vakaata kasvua. Sen sijaan, että tavoittelisi pelkkää osakkeiden arvonnousua, osinkosijoittaja saa tuottoa myös yritysten jakamista voitoista. Erityisen kiinnostavia ovat niin kutsutut osinkoaristokraatit, jotka ovat tunnettuja pitkästä ja johdonmukaisesta osingonmaksun historiastaan.

Tässä blogikirjoituksessa syvennyn osinkosijoittamisen periaatteisiin ja siihen, miten voit tunnistaa ja valita osinkoaristokraatteja omaan salkkuusi.

Kuva: deepdreamgenerator.com

Mikä on osinkosijoittaminen?

Osinkosijoittaminen tarkoittaa strategiaa, jossa sijoittaja keskittyy hankkimaan sellaisia osakkeita, jotka maksavat säännöllisesti osinkoa omistajilleen. Osinko on käytännössä osuus yrityksen voitosta, joka jaetaan osakkeenomistajille. Osinkoja voidaan maksaa esimerkiksi vuosittain, puolivuosittain tai jopa neljännesvuosittain.

Osinkosijoittaminen sopii erityisesti

  • Varmaa tuottoa hakevalle sijoittajalle. Säännöllinen kassavirta auttaa kattamaan elinkustannuksia tai uudelleensijoittamaan.
  • Sijiottajalle, joka arvostaa vakautta. Vahvat osingonmaksajat ovat usein vakiintuneita yrityksiä, joiden liiketoiminta on vakaata ja ennustettavaa.
  • Pitkäjänteiselle sijoittajalle, koska osinkojen uudelleensijoittaminen (korkoa korolle -ilmiö) voi kerryttää merkittävää varallisuutta pitkällä aikavälillä.

Jos osinkoyrityksiä on valittu siten, että osinkoja kertyy pitkin vuotta eri kuukausina, voi uudelleensijoituksia tehdä jatkuvasti ja siten tasata markkinariskiä. 

Osinkoaristokraatit, nuo osinkomaailman aateliset


Termi osinkoaristokraatti (Dividend Aristocrat) viittaa yleensä yrityksiin, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan johdonmukaisesti vähintään 25 peräkkäisen vuoden ajan. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin osinkoaristokraatit ovat tunnettuja esimerkkejä tällaisista yhtiöistä. Vastaavia listoja löytyy myös muilta markkinoilta, kuten Euroopasta.

Miksi osinkoaristokraatit ovat niin houkuttelevia?

  • Todistettu liiketoiminnan vakaus, koska yli kahden vuosikymmenen osingonkasvu vaatii vakaata liiketoimintaa ja kykyä selviytyä taloudellisista suhdanteista.
  • Kyseessä on laatu-yhtiö. Jatkuva osingonkasvu kertoo yrityksen kyvystä tuottaa voittoa ja johtaa tehokkaasti.
  • Osinkoaristokraatti tarjoaa suojaa inflaatiolta. Kasvavat osingot auttavat säilyttämään ostovoiman inflaation kiihtyessä.
  • Korkoa korolle -ilmiö voidaan hyödyntää täysmääräisesti. Kun osingot uudelleensijoitetaan, ne ostavat lisää osakkeita, jotka puolestaan tuottavat lisää osinkoja. Tämä lumipallovaikutus on erittäin tehokas kerryttää vaurautta.


Miten valita osinkoaristokraatteja salkkuun?


Vaikka osinkoaristokraattien lista tarjoaa hyvän lähtökohdan, pelkkä pitkä osingonkasvuhistoria ei riitä. Tässä muutamia keskeisiä kriteerejä, joita kannattaa huomioida valintaprosessissa:

1. Osinkojen kasvuhistoria ja johdonmukaisuus

Tämä on osinkoisjoittamisen perusta. Tarkista, kuinka pitkään yritys on kasvattanut osinkoaan. Mitä pidempi ja katkeamattomampi historia on, sitä parempi. Tarkastele myös osingon kasvuvauhtia: onko se ollut tasaista vai hyppelehtivää? 

2. Osingonjakosuhde (Payout Ratio)

Osingonjakosuhde kertoo, kuinka suuren osan yrityksen tuloksesta se jakaa osinkoina. Se lasketaan yleensä osinko per osake / osakekohtainen tulos.

  • Matala osingonjakosuhde (alle 60 %): Jättää tilaa tulevalle kasvulle ja antaa turvamarginaalin, jos yrityksen tulos tilapäisesti heikkenee.
  • Korkea osingonjakosuhde (yli 80 %): Saattaa olla riskialtis, sillä se voi viitata siihen, että yrityksellä on vaikeuksia ylläpitää osinkoa, jos tulos heikkenee.


3. Vapaa kassavirta (Free Cash Flow)

Yrityksen kyky tuottaa vapaata kassavirtaa on kriittinen osingonmaksukyvyn kannalta. Vapaa kassavirta on rahaa, joka jää jäljelle, kun yritys on maksanut liiketoiminnasta ja investoinneista aiheutuvat kulut. Tarkista, onko vapaa kassavirta riittävä kattamaan osingonmaksut ja onko sen trendi kasvava.

4. Velkataso

Liian suuri velkamäärä heikentää yrityksen kykyä maksaa osinkoja, varsinkin jos korot nousevat tai talous kiristyy. Vertaile yrityksen velkatasoa sen liikevaihtoon ja kassavirtaan.

5. Liiketoiminnan vallihauta (Economic Moat)

Warren Buffettin suosima termi "taloudellinen vallihauta" tarkoittaa kilpailuetua, joka suojaa yrityksen voittoja kilpailijoilta. Tämä voi olla esimerkiksi vahva brändi, patentit, korkeat vaihtokustannukset olemassa oleville asiakkaille tai skaalaedut. Vahva vallihauta tukee pitkäaikaista kannattavuutta ja siten myös yrityksen osingonmaksukykyä.

6. Toimiala ja tulevaisuuden näkymät

Vaikka historia on tärkeä, katso myös tulevaisuuteen. Onko yrityksen toimiala kasvava ja vakaa? Onko yrityksellä suunnitelmia kasvaa ja sopeutua muuttuvaan markkinaympäristöön? Monilla menstyneillä perinteisillä autoyrityksillä on ollut merkittäviä vaikeuksia siirtyä valmistamaan sähköautoja. Tällöin voi olla järkevä vaihtaa tällaisesta yrityksestä sellaiseen, jonka tulevaisuus näyttää vahvemmalle.

Esimerkiksi perinteiset kulutushyödykkeet (näitä ovat päivittäistavarat ja elintarvikkeet: Nestle, P&G, Unilever jne), yleishyödylliset palvelut (sähkö, energia ja jätehuolto: Fortum, Duke Energy, Exxon, Waste Mangement, Lassila ja Tikanoja) ja tietyt teollisuusyritykset (Chevron Corp.) ovat usein hyviä osingonmaksajia sekä talouden ylä- että alamäissä.

ETF-rahastot, jotka keskittyvät osinkoaristokraatteihin

On olemassa ETF-rahastoja, jotka keskittyvät juuri osinkoaristokraatteihin. Nämä ETF:t ovat suosittuja osinkosijoittajien keskuudessa, koska ne tarjoavat helpon tavan hajauttaa sijoituksia useisiin vakiintuneisiin osingonmaksajiin yhdellä kaupalla.

Mihin osinkoaristokraatti-ETF:t perustuvat?

Nämä ETF:t pyrkivät tyypillisesti seuraamaan tiettyä indeksiä, joka on rakennettu "osinkoaristokraatti"-kriteerien mukaan. Yleisimmät ja tunnetuimmat indeksit ovat:

  • S&P 500 Dividend Aristocrats: Indeksi, joka sisältää S&P 500 -indeksin yhtiöitä, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan vähintään 25 peräkkäisenä vuotena.
  • Dividend Kings: Harvinaisempi indeksi, joka keskittyy yrityksiin, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan vähintään 50 peräkkäisenä vuotena.

Vastaavia ETF-rahastoja löytyy Eurooppalaisiin osakkeisiin tai koko maailman osinkoyrityksiin keskittyen. 

  • S&P Euro Dividend Aristocrats: Indeksi, joka keskittyy eurooppalaisiin yrityksiin, jotka ovat kasvattaneet tai pitäneet osinkonsa vakaana tietyn ajan (usein 10 vuotta tai enemmän, riippuen indeksistä).
  • S&P Global Dividend Aristocrats: Laajempi indeksi, joka kattaa osinkoaristokraatteja ympäri maailmaa.

Osinko-ETF voi olla helpoin tapa hankkia osinkoaristokraatteja, koska saat yhdellä sijoituksella hajautuksen kymmeniin tai satoihin osinkoa maksaviin yhtiöihin. Lisäksi voi olla työlästä kerätä tietoa eri yrityksistä kun valmistelet  sijoituspäätöksen.

Jos et tarvitse osinkovaroja käyttöösi, kannattaa valita ETF kasvuosuus (Accumulating), jossa osingot sijoitetaan automaattisesti uudelleen, mikä tehostaa korkoa korolle -ilmiötä pitkällä aikavälillä.  Tällöin verotus on kevyempää, kuin osinkojen maksaminen ei laukaise verotusta.

Muista nämä

  1. Sijoitusten hajautus: "Älä laita kaikkia munia samaan koriin." Hajauta sijoituksesi useisiin eri osinkoaristokraatteihin ja mieluiten eri toimialoille.
  2. Harkitse osinkojen uudelleensijoittamista, jotta voit hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä täysimääräisesti.
  3. Muista selvittää osinkojen verotusvaikutus omassa sijoitustavassasi. Jos sinulla on alle 100 000 euroa sijoitusvarallisuutta, kannattaa osinkosijoitukset tehdä osakesäästötilin kautta, jolloin osingoista, osakkeiden ostoista ja myynneistä ei makseta veroja. Vero maksetaan vasta, kun tililtä nostetaan varoja.


Osinkosijoittaminen, etenkin osinkoaristokraatteihin keskittyminen, voi olla erinomainen strategia pitkäaikaiseen varallisuuden kerryttämiseen ja vakaan tuoton saamiseen. Huolellisella analyysillä ja hajautuksella voit rakentaa salkun, joka tuottaa passiivista tuloa vuodesta toiseen.

Onko sinulla kokemuksia osinkosijoittamisesta tai omia suosikkiaristokraatteja? Jaa ajatuksesi kommenteissa.

torstai 3. heinäkuuta 2025

Buffett-indikaattori: Kurkistus osakemarkkinoiden yliarvostukseen

Sijoitusmaailmassa on lukuisia mittareita ja indikaattoreita, joiden avulla pyritään ennustamaan markkinoiden suuntaa tai arvioimaan niiden yli- tai aliarvostusta. Yksi tunnetuimmista ja Warren Buffettin nimeen liitetyistä indikaattoreista on niin kutsuttu Buffett-indikaattori. Vaikka Buffett itse ei ole sitä virallisesti nimennyt, hän on viitannut sen kaltaiseen ajatteluun. 

Tässä artikkelissa syvennyn siihen, miten Buffett-indikaattori toimii ja mitä toimenpiteitä sijoittaja voi harkita, kun markkinat vaikuttavat yliarvostetuilta.

 

Mikä on Buffett-indikaattori?

Buffett-indikaattori on yksinkertainen mutta tehokas mittari, joka vertaa maan osakemarkkinoiden kokonaisarvoa (eli kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlaskettua markkina-arvoa) maan bruttokansantuotteeseen (BKT). Sen perusidea on, että pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden arvon tulisi heijastaa talouden todellista tuottokykyä eli BKT:ta.

Kaava on yksinkertainen

Buffett-indikaattori = (Kaikkien pörssiyhtiöiden markkina-arvo / Bruttokansantuote) x 100 %

  • Kaikkien pörssiyhtiöiden markkina-arvo. Tämä saadaan laskemalla yhteen kaikkien pörssissä listattujen yritysten osakkeiden markkina-arvot. Usein tähän käytetään jonkin maan tai alueen (esim. Yhdysvaltojen) kaikkien julkisesti noteerattujen yritysten yhteenlaskettua markkina-arvoa.
  • Bruttokansantuote (BKT). Tämä on maan taloudellisen toiminnan mittari, joka kuvaa tietyn ajanjakson, yleensä vuoden, aikana tuotettujen tavaroiden ja palveluiden kokonaisarvoa.

Miten indikaattoria tulkitaan?

  • Alle 100 %: Jos indikaattori on alle 100 %, se voi viitata siihen, että osakemarkkinat ovat aliarvostettuja suhteessa talouden kokoon. Tämä voisi olla hyvä aika harkita ostoja.
  • Noin 100 %: Indikaattorin ollessa noin 100 %, markkinat ovat kohtuullisesti arvostettuja.
  • Yli 100 % (erityisesti yli 120-150 %): Korkea lukema, esimerkiksi yli 120 % tai jopa 150 %, voi viitata siihen, että osakemarkkinat ovat yliarvostettuja ja riski korjaukselle kasvaa. 
  • Yli 200%: Tämä on varoitusmerkki tulevasta markkinalaskusta.

Tärkeä huomio: Buffett-indikaattori on pitkän aikavälin mittari, eikä se anna tarkkaa ajoitusta markkinoiden liikkeille. Se on parhaimmillaan yleisenä ohjenuorana markkinoiden yleisen arvostustason arvioinnissa.


Buffett-indikaattori tänä vuonna

Yhdysvaltojen Buffett-indikaattori on yli 200% ja uusimmet pörssi-indeksien ennätykset ovat vain kasvattaneet sen arvoa. Oheinen kuvaaja löytyy ajantasaisena www.currentmarketvaluation.com palvelusta ja sen mukaan markkina on ylikuumentunut. Jopa pahemmin kuin Internet-kuplan aikaan 2000-luvun alussa!

Buffett-indikaattori on reilusti yli 200%

Berkshire Hathaway on kasvattanut käteispositioitaan merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Viimeisimmän tiedon mukaan yhtiön käteisvarat ovat yli 325 miljardia dollaria, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin sijoittaja.fi:n mukaan. Tämä tarkoittaa, että yhtiö on ollut nettomyyjä osakemarkkinoilla, ja ostanut vähemmän osakkeita kuin myynyt. Osakemyynnit ovat siis kasvattaneet yhtiön käteisvaroja.

Mitä sijoittaja voi tehdä, kun markkinat vaikuttavat yliarvostetuille?

Kun Buffett-indikaattori tai muut arvostusmittarit viittaavat markkinoiden yliarvostukseen, paniikkiin ei ole syytä. Sen sijaan on hyvä aika tarkastella omaa sijoitusstrategiaa ja harkita seuraavia toimenpiteitä:

  1. Tarkista salkun hajautus ja riskitaso
    • Vähennä riskialttiimpia sijoituksia. Jos salkussasi on paljon yksittäisiä, korkean riskin osakkeita tai aloja, jotka ovat nousseet voimakkaasti, harkitse niiden osuuden keventämistä.
    • Lisää defensiivisiä sijoituksia. Defensiiviset osakkeet (näitä ovat esimerkiksi peruspalvelut, terveydenhuolto ja kulutustavarat) ovat usein vakaampia talouden heilahteluissa.
    • Kasvata käteispositiota. Käteisen osuuden kasvattaminen antaa joustavuutta ja mahdollisuuden hyödyntää tulevia ostopaikkoja markkinoiden laskiessa.
  2. Keskity laatuun ja vakauteen
    • Laatuyhtiöiden painottaminen. Yliarvostetuilla markkinoilla on entistä tärkeämpää sijoittaa yrityksiin, joilla on vahva tase, vakaa kassavirta, kilpailuetua ja todistettu kyky tuottaa voittoa myös haastavissa olosuhteissa.
    • Arvosijoittaminen eli etsi yrityksiä, joiden arvostustaso on edelleen kohtuullinen tai jopa aliarvostettu suhteessa niiden todelliseen arvoon, vaikka laajemmat markkinat olisivatkin kalliita. Nyrkkisääntönä P/E luvun tulisi olla vähemmän kuin 20.
  3. Harkitse hitaampaa tahtia uusissa sijoituksissa (tai jopa myyntejä)
    • Osto-ohjelman hidastaminen. Jos teet kuukausittaisia sijoituksia, voit harkita summien pienentämistä tai jopa tauottamista hetkeksi, jos markkinat tuntuvat liian kalliilta.
    • Voittojen kotiuttaminen. Jos sinulla on salkussasi sijoituksia, jotka ovat tuottaneet erittäin hyvin ja joiden arvostus on venynyt äärimmilleen, voit harkita tällaisten voittojen kotiuttamista. Tämä vähentää riskipositioita ja vapauttaa pääomaa.
  4. Kiinnitä huomiota korkeaan osinkotuottoon
    • Vakaat, osinkoa maksavat yhtiöt voivat tarjota tuottoa myös silloin, kun osakkeiden arvonnousu on rajallista tai markkinat laskevat. Toisin sanoen osingot toimivat puskurina kun osakekurssit eivät kasva.
  5. Älä unohda pitkän aikavälin strategiaa
    • Vaikka lyhyen aikavälin heilahtelut voivat hermostuttaa, on tärkeää pitää kiinni pitkän aikavälin sijoitusstrategiasta! Markkinat ovat historiallisesti aina toipuneet laskuista. Onhan sinulla mietitty sijoitusstrategia?
    • ”Aika markkinoilla vastaan markkinoiden ajoittaminen.” Yritä välttää markkinoiden ajoittamista, sillä se on erittäin vaikeaa jopa ammattilaisille, jotka miettivät ainoastaan näitä asioita. Sen sijaan keskity olemaan markkinoilla pitkällä aikavälillä.
  6. Ole valmis oppimaan ja reagoimaan
    • Seuraa talousuutisia ja analyysejä, mutta älä anna niiden ohjata päätöksiäsi paniikissa. Ymmärrä eri mittareiden ja indikaattoreiden rajoitukset ja vältä tunnereaktioita.
    • Markkinoiden lasku voi tarjota erinomaisia ostopaikkoja pitkäjänteiselle sijoittajalle, jolla on varaa ja kärsivällisyyttä.

Lopuksi

Buffett-indikaattori on yksi työkalu sijoittajan työkalupakissa. Se tarjoaa laajemman kuvan markkinoiden arvostustasosta, mutta sitä ei tule käyttää yksinään päätöksenteossa. Yhdistämällä sen muihin analyysimenetelmiin ja omaan riskinsietokykyyn, sijoittaja voi tehdä harkitumpia päätöksiä ja navigoida markkinoiden eri vaiheissa menestyksellisesti.

Jos sinusta tuntuu, että Yhdysvaltojen osakemarkkina on ylikuumentunut, voi olla järkevää pitää osakehankinnoissa (kesä-)taukoa tai investoida johonkin defensiiviseen sektoriin.


tiistai 1. heinäkuuta 2025

Kesäkuun rahat

Erittelen tässä artikkelissa, miten rahaa tuli käytettyä kesäkuussa. 

Budjettitarkkus oli kesäkuussa noin 99,9%

  • Tulot 4 859,24 euroa 
  • Menot 1 805,33 euroa
  • Laskut 477,88 euroa
  • Asuntolaina 1 241,44 euroa
  • Säästöön 1 329,00 euroa

Säästöaste oli tyypillinen 27,5%. Budjettitarkkuus oli poikkeuksellisen hyvä, mutta se oli tuuria, koska budjetoituja matalampia kuluja kattoivat kasvaneet säästöt.

Kesäkuussa tulot koostuivat palkasta (4 451,02 euroa), S-bonuksesta (22,50 euroa), joustotalletustilin korosta (27,35 euroa) sekä osingoista (22,11 euroa).

Osinkoa maksoi kesäkuussa ainoastaan Dovre group.

Rahaa kului melko tavanomainen määrä. Normaalista poikkeavia hankintoja tuli tehtyä tässäkin kuussa, vaikka olin asettanut tavoitteeksi olla ostamatta mitään. Ostin käytetyn Unifi-merkkisen verkkolaitteen, äidilleni syntymäpäivälahjan ja tyttärelle auton turva-istuimen. Yhteensä näihin kului 314,90 euroa.

Apteekkiin meni shampooseen 21,90 euroa.

Auto tuli tankattua kaksi kertaa, mikä maksoi 96,73 euroa. Julkiseen liikenteeseen hankin 2 kertaa 10 kerran HSL-matkalipun ja niiden lisäksi useamman kerran kertamatkalipun (eri vyöhykkeelle), joihin kului 72,80 euroa. HSL tarjosi kesäkuussa ostetulle 10 kerran lipulle poikkeuksellisesti 60 vuorokauden voimassaolo ajan.

Kävimme syömässä Mäkkärillä kahdesti ja sinne kului 53,85 euroa ja lisäksi työpaikan ruokalaan meni 79,08 euroa työnantajakorvauksen jälkeen yhteensä 9 ruokailukerrasta. 

Olimme perheen kanssa huvipuistossa, mutta sen kustannuksen maksoi työnantajani.

Siivoamiskertoja oli vain yksi,  koska vakiosiivoajamme jäi kesälomalle, päätimme siivota kuun lopun siivouksen itse, siivoamiseen kului 134,90 euroa.

Ruokakauppaan meni melko normaali 575,20 euroa. Näissä kuluissa on mukana myös Tokmannin tarjouksesta noudettu 12 litraa kauramaitoa, jota juomme kahvin kanssa.

Lääkärikäyntejä, hygieniatuotteita tai suoratoistoja ei tullut maksettavaksi lainkaan.

Vaatteita ostin poikkeuksellisesti, neljä tarjouksessa ollutta T-paitaa Stockmannilta. Niihin meni 20,75 euroa.

Taloyhtiömme vaihtoi huoltopalvelu-yhtiötä, joten ensi kuusta alkaen meidän yhtiövastike laskee noin 14 euroa kuukaudessa. 

Sijoituksia tein kahdesti, niistä kirjoitin oman postauksen.

Kesäkuun sijoitukset

Ostin 3. päivä kesäkuuta lisää Huhtamäen osaketta. Huhtamäki oli tullut alaspäin parin päivän ajan ja käytin osinkotuotoista kertyneitä varoja. Huhtamäki kuuluu mielessäni "osta ja pidä" osakkeisiin, joka tekee vakaata liiketoimintaa ilman erityistä meteliä.

Oston yhteenveto

  • Huhtamäki osake 21 kappletta
  • Kappalehinta 32,20 euroa
  • Yhteensä 676,20 euroa

Ostin myös kesäkuun kolmantena päivänä kryptovaluutta Bitcoinia.

  • Määrä 0,05263535 bitcoinia
  • Hinta  93 598,50 euroa per bitcoin
  • Yhteensä 4 926,59 euroa
  • Välityskulut 73,41 euroa

Bitcoin-osto on osa pitkän aikavälin kryptostrategiaa, josta kirjoitin toukokuussa.

Lisäksi jatkoin käteisposition kasvattamista. 


Miksi passiivinen sijoittaja usein voittaa aktiivisen

Sijoitusmaailmassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kumpi sijoitusstrategia tuottaa paremmin: aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen. V...