sunnuntai 25. toukokuuta 2025

Sijoittaminen Bitcoiniin

Olen seurannut tämän vuoden osakemarkkinaa ja hämmästellyt suuria reaktioita. Kun presidentti Donald Trump ilmoitti toinen huhtikuuta n.s liberation day -tariffimääräyksistään, se nostatti suuren epävarmuuden, joka näkyi voimakkaana kurssireaktiona ja kaaoksena sijoitusmarkkinassa.


 

Trump ilmoitti nopeasti Kiinalle asetettavista erillistariffeista (tullimaksuista) ja Kiinalaisille tuotteille asetettiin yhteensä jopa 145% tariffit, joihin kiina vastasi asettamalla Yhdysvaltalaisille tuotteille 125% vastatariffit. Kaikille muille maailman maille (poislukien Venäjä) määrättiin tariffeja, jotka vaihtelivat 10% ja 49% välillä. Euroopan unioni sai 20% tariffit Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille.

Toukokuussa Yhdysvallat ja Kiina neuvottelivat erityisen diilin, jonka seurauksena 12. päivänä toukokuuta maat ilmoittivat laskevansa tariffit 10% tasolle 90 päivän ajaksi. Tämän seurauksena osakemarkkinat kävivät hurjaan nousuun ja ovat lähestyneet Trumpin presidenttikauden alkuajan ATH-lukuja.

Tämä reaktio ei ole realistinen. 

Omasta mielestäni tariffit rasittavat edelleen maailmankauppaa. Trumpin tapa kommentoida liittolaistensa "epäreilua yhdysvaltojen kohtelua" ja edelleen voimassaolevat 10% tariffit tulevat hidastamaan Yhdysvaltojen taloutta ja hillitsemään yksityistä kulutusta. Tämä tulee näkymään pettymyksinä tulevina osavuosina kun amerikkalaiset yritykset kertovat laskeneista tuloksistaan.

Amerikkalaisyritykset olivat viime vuoden lopussa ja alkuvuonna varastoineet Kiinalaisia komponentteja, koska Trump presidenttikampanjassaan ilmoitti jatkavansa kauppasotaa Kiinaa vastaan. Nämä varastot on jo käytetty tai pian käytetty loppuun.

Ja ei ole kirkossa kuulutettu, että 90 päivän aikana saataisiin aikaiseksi sellainet diilit Yhdysvaltojen ja kaikkien maailman valtioiden välillä, että voitaisiin palata tariffittomaan aikaan. 

Monet Yhdysvaltalaiset tuotteet tarvitsevat komponentteja ja varaosia, jotka valmistetaan Kiinassa. Kiinalla on ylivoimainen osuus maailman komponenttivalmistuksessa ja kiinalaisia osia löytyy myös laadukkaina tunnetuista kuluttajamerkeistä. Kuten vaikkapa kannettavista tietokoneista ja autoista. Kiinalaisten komponenttien hinnat nousevat tariffien vuoksi ja sen vuoksi näiden tuotteiden hintoja täytyy nostaa. Ja se kiihdyttää inflaatiota ja laskee kulutusta edelleen.

Yhdysvalloilla on myös kasvava riippuvuus ns. kriittisistä ja strategisista raaka-aineista, joita se on hankkinut ennenkaikkea Kiinasta. Näitä ovat mm. koboltti, kupari ja nikkeli. EU on listannut kriittisiä raaka-aineita 34 kappaletta, joista 17 on määritelty myös strategisiksi.

Odotan jopa jonkinlaista Yhdysvalloista alkavaa taantumaa ja yleistä pörssin korjausliikettä. Korjausliike laskee osakekursseja 25-40%. Pidän tätä kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona tälle vuodelle.


Kryptovaluutat

Kryptomarkkinoilla meno on ollut pitkälti samanlaista kuin osakemarkkinoilla. Vuodenvaihteessa Trumpin presidenttiyden siivittämänä, kryptovaluuttojen arvot kasvoivat huomattavasti ja käytiin kolkuttelemassa ja rikkomassa ATH-arvostustasot. Sen jälkeen helmikuusta huhtikuun loppun lasketeltiin vauhdilla alaspäin, Bitcoinin hinta päätyen jopa 25% vuoden alun hintaa alemmaksi.

 

BTC kurssi 2025 aikana

Tällä hetkelllä kurssi on palautunut ja vain muutaman prosentin ATH-arvoa alempana. Toukokuussa Bitcoinin arvo on noussut yli 16%.

Bitcoin näyttää suuntaa monille muilla kryptovaluutoille ja kun bitcoinin arvostus kasvaa, se vetää muiden kryptovaluuttojen hintoja ylöspäin.

Itse en ole seurannut, eikä oma osaamiseni riitä monien uusien kolikoiden projektien syvälliseen ymmärtämiseen. Sen vuoksi olenkin päättänyt sijoittaa lähinnä Bitcoiniin jatkossa.

Bitcoinin hinta on kohonnut toukokuussa voimakkaasti ja se ylitti 100 000 dollarin hinnan toukokuun 12 päivä, ensimmäistä kertaa helmikuun alkupuolen jälkeen. 

Bitcoinin hinta rikkoi 111 000 dollarin ennätyshinnan torstaina 22. toukokuuta. Kauppalehden artikkelissa hinnan nousua selitetään sijoittajien nähdessä sen kiinnostavana vaihtoehtoisena sijoituskohteena.

 

Mitä odotan Bitcoinin hinnalle tapahtuvan

Odotan Bitcoinin hintaan tulevan korjausliikkeen tämän vuoden aikana ja hitaampaa elpymistä. Kun osakemarkkina jäähtyy, sillä on jäähdyttävä vaikutus kryptomarkkinaan ja taantuma tulee laskemaan sijoitustuotteiden hintoja, myös Bitcoinin hintaa.

Aion sijoittaa Bitcoiniin varojani ja odotan, että Bitcoin tulee nousemaan arvoltaan merkittävästi. Tämä arvonnousu voi viedä vuosia tai yli kymmenen vuotta. Kuvaamani strategia ei siis sovi kaikille.

Bitcoinia voidaan pitää eräänlaisena digitaalisena kultana. Sitä ei voida luoda lisää ja inflaation ollessa korkealla, Bitcoin on tapa säilyttää tehdyn sijoituksen arvo. Koska Bitcoin louhintapalkkio pienenee sen neljän vuoden välein tapahtuvan puoliintumisen takia, pienenee myös Bitcoin-tarjonnan määrä, joka kasvattaa Bitcoinin hintaa.

Luottoluokittajayritys Moodys laski Yhdysvaltojen luottoluokistuksen perjantaina 16.5.2025 AAA-tasolta AA1-tasolle. Moody’s perusteli päätöstä muun muassa Yhdysvaltain verrattain korkealla velkaantumisella. Muut luokittajayritykset ovat tehneet saman luokituslaskun jo aikaisemmin. S&P Global Ratings vuonna 2011, ja Fitch Ratings päätyi vastaavaan ratkaisuun vuonna 2023.

Kaikki maailman Bitcoinit tullaan jonain päivänä louhimaan, joten silloin realisoituvan niukkuuden vuoksi uskon Bitcoinin hinnan nousevan. Viimeisen Bitcoinin louhimisen on laskettu tapahtuvan viimeistään vuonna 2140.

Koska Bitcoin on alkanut kiinnostamaan yhä suurempaa sijoittajajoukkoa, on selvää, että se kasvattaa Bitcoinin arvoa tulevina vuosina. Tällä hetkellä sijoittajista alle 1%:lla on Bitcoin- tai kryptovaluuttasijoituksia ja niiden osuuden on arveltu moninkertaistuvan seuraavien vuosikymmenten aikana. Kaikista maailman ihmisistä arvioidaan vain 0,013%:lla olevan Bitcoineja.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 yhteensä 1,94 miljoonaa suomalaista omisti pörssiosakkeita tai sijoitusrahastoja. Kryptosijoittajia on nyt yli 526 000, eli yli 25 % suhteessa osake- ja rahastosijoittajiin. Bitcoin ETF-rahastot ja muut kryptovaluuttarahastot ovat tehneet kryptosijoittamisesta yhtä helppoa kuin muiden arvopaperien kaupasta.

Toinen kasvava Bitcoin ostajien ryhmä ovat valtiot, jotka haluavat sijoittaa varojaan Bitcoiniin, koska näkevät sen kasvupotentiaalin tai mahdollisena inflaationvastaisena omaisuuseränä. Näitä maita ovat mm. Yhdysvallat, El Salvador, Bhutan ja Keski-Afrikan tasavalta. Lisäksi takavarikoituja Bitcoineja on Iso-Britannialla ja Kiinalla. Monet Yhdysvaltojen osavaltiot kuten Texas suunnittelevat Bitcoin-reserviä ja mm. Ukraina harkitsee kansallisen strategisen Bitcoin-varannon perustamista yhteistyössä globaalin kryptojätin Binancen kanssa.

Kun Bitcoin-pohjaisia maksujärjestelmiä otetaan laajemmin käyttöön, näen, että se tulee kasvattamaan Bitcoinin arvoa edelleen. 

Kolmas Bitcoinin hintaa tukeva muutos on vähentynyt regulaatio, kun on nähty, että Bitcoin on lunastanut sille asetettuja odotuksia ja että sitä vastaan esitetyt negatiiviset argumentit eivät ole pitäneet paikkaansa. Tämä näkyy lisääntyvänä mahdollisuutena tehdä Bitcoinilla sijoitustoimintaa ja siihen littyviä sijoitustuotteita voidaan luoda ja käyttää entistä vapaammin.

Tällaista sijoitusmahdollisuutta johonkin uuteen, joka mullistaa olemassaolevan rahajärjestelmän, ei tule kovin usein. Uskoisin, että Bitcoin on oman elinaikani suurimpia mahdollisuuksia vaurastua.

Oma sijoitushorisonttini on pitkä, koska tarkoitukseni on kerryttää lisätuloa eläkepäivilleni. Jos Bitcoinin arvo vaikka 2,5 kertaistuu seuraavassa 15 vuodessa, se tekisi todennäköisesti sijoituksestani paljon paremman, kuin sijoittamalla indeksirahastoon tai ETF-rahastoon. Tämä on realistinen skenaario. Toisin sanoen, vuonna 2040 yhden Bitcoinin arvo olisi 250 000 dollaria tai euroa.

Jos Bitcoinin arvo kasvaa samassa ajassa kymmenkertaiseksi, se osoittautuisi mestarisijoitukseksi. Tuolloin voisin nauttia tästä kasvaneesta omaisuudesta tai pyrkiä jakamaan sitä perillisilleni. 

Cathie Wood, ARK Investmentin toimitusjohtaja on ennustanut Bitcoinin hinnan saavuttavan 1,5 miljoonaa dollaria jo vuonna 2030.

Twitterin entinen toimitusjohtaja Jack Dorsey on ennustanut Bitcoinin ylittävän yhden miljoonan Yhdysvaltain dollarin rajapyykin vuonna 2030. (Lähde)

Tämä on tietysti optimismia, mutta en selvästi ole arvonnousu-ajatuksineni yksin.

 

Bitcoinin tulevaisuus

Bitcoin on kerännyt yhä enemmän institutionaalisia sijoittajia ja myös pörssinoteeratut yritykset ovat sijoittaneet Bitcoineihin varojaan. Esimerkkeinä vaikkapa Tesla, Metaplanet ja Yhdysvaltalainen terveysalan yritys Semler Scientific.

Yltiöpäisin Bitcoin-sijoittaja on Michael Sailorin Strategy, joka omistaa jo noin 568 840 Bitcoinia (18.5.2025). Se on karkeasti 2,7% kaikista maailman Bitcoineista.

Toinen iso Bitcoin-yritys on BlackRock, joka tätä kirjoitettaessa omistaa 631 962 kappaletta bitcoinia hallitsemansa Bitcoin ETF-rahaston kautta. Se on 3,0% koko Bitcoin määrästä maailmassa.

Nämä miljardien ja satojen miljardien eurojen sijoitukset Bitcoiniin kertovat, että Bitcoin on turvallinen ja järkevä sijoituskohde. Ne ovat yksi syy, mikä on nostanut Bitcoinin hintaa tänä keväänä.

Bitcoinin hinta voi vaihdella, mutta uskon, että se tulee käyttäytymään yhä enemmän kullan lailla, eli hintavaihtelua on tulevaisuudessa merkittävästi vähemmän, kuin nykyisellään.

 

Miten itse näet Bitcoinin ja aiotko sijoittaa siihen tulevaisuudessa?

sunnuntai 18. toukokuuta 2025

Sijoittamisen perusasiat, joita tarvitset aloittaaksesi

Olet varmasti kuullut sijoittamisesta. Ehkä ystävältäsi, jolle on tullut yhtäkkiä pakkomielle osakkeisiin, tai ehkä selaamalla loputtomia talousuutisia verkossa. Kuulostaako kiehtovalta? Tapa kasvattaa rahojasi ajan myötä, ehkä jopa rakentaa merkittävää varallisuutta. Mutta mistä edes aloittaa? Juttelen tässä sijoittamisen olennaisista asioista ja jaetaan aihetta niin, että se tuntuu vähemmän mysteeriltä ja enemmän joltain, johon voit todella tarttua.

Raha voidaan sijoittamalla laittaa poikimaan


Ensinnäkin, mikä on sijoittamisen tarkoitus? Pohjimmiltaan sijoittamisessa kyse on siitä, että laitat rahasi töihin puolestasi sen sijaan, että antaisit niiden vain maata pankkitilillä. Ajattele sitä kuin siemenen istuttamista – toivot, että se kasvaa joksikin suuremmaksi ajan myötä. 

Pelkkä rahan säilyttäminen pankkitilillä ei ole järkevää inflaation vuoksi. Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen nousua. Saat siis samalla rahamäärällä ostettua vähemmän kuin aiemmin eli rahojesi reaaliarvo laskee.

Mutta tässä fakta: ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa lähestymistapaa sijoittaiseen. Jotkut ihmiset vannovat osakkeiden nimeen, toiset ovat kiinteistöjä, ja sitten on joukko, joka rakastaa säästövelkakirjaa. Mikä mielestäsi vetää ihmisiä yhteen vaihtoehtoon toisen sijaan? Mielestäni se on sekoitus henkilön persoonallisuutta, tavoitteita ja sitä, kuinka paljon taloudellisia riskejä he ovat valmiita kantamaan. 


Osakesijoittaminen

Aloitetaan suuresta: osakkeista. Kun ostat osakkeen, omistat pohjimmiltaan pienen palan yrityksestä. Jos yrityksellä menee hyvin – esimerkiksi heidän uutta laitettansa myydään tyhjiltä hyllyiltä – osakkeesi arvo saattaa nousta. Mutta jos yritykset floppaavat? No, sijoituksesi voi kärsiä. Se on jännittävää, mutta osakesijoittaminen on myös eräänlainen vuoristorata. 

Oletko koskaan miettinyt, millaisiin yrityksiin sijoittaisit? Ehkä sellaisia, joita käytät päivittäin, kuten Apple tai Elisa tai jotain vähemmän tunnettuja aloja? Teollisuus, liikenne, pankkisektori tai Suomalainen metsäsektori, joka on kuuluisa tehokkuudestaan. Tai tulevaisuuden mahdollinen kasvuala, kuten tekoäly?

Osakesijoitus on viisainta tehdä pitkäksi ajaksi, mutta tarvittaessa pystyt muuttamaan osakkeet rahaksi muutamassa päivässä. Pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat, mutta lyhyellä aikavälillä ne voivat heilahdella voimakkaastik. Pitkäjänteinen sijoittaja hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä, joka kasvattaa tuottoja huomattavasti.

Aktiivinen osakekauppa synnyttää kustannuksia, koska jokainen markkinatapahtuma aiheuttaa kuluja. Ne kannattaa huomioida, koska kustannukset syövät mahdolliset voitot nopeasti.

 

Sijoittaminen joukkovelkakirjoihin

Sitten on joukkovelkakirjat, jotka tuntuvat hieman enemmän auttavan käden ojentamiselta. Annat rahaa yritykselle tai maan hallitukselle, ja he lupaavat maksaa sinulle takaisin korkoineen. Velkakirja on yleensä vähemmän volatiili kuin osakkeet, mutta kompromissi on, että tuotot eivät välttämättä ole yhtä korkeita kuin osakkeissa.

Korkosijoittamisen tuotto on yleensä maltillinen, joten se sopii hyvin lyhytaikaiseeen sijoittamiseen, jossa sijoittamisaikaväli on yhdestä kolmeen vuotta. Mieti tätä: luuletko, että joukkovelkakirjojen turvallisuus on suurempi kuin osakkeiden omistamiseen liittyvä jännitys, vai onko se sinulle päinvastoin?

 

Sijoitusrahastot ja ETF-rahastot

Niin, emme voi ohittaa sijoitusrahastoja tai ETF:iä (pörssinoteerattuja rahastoja). Nämä ovat kuin sijoitusten seisova pöytä – joku toinen valitsee sekoituksen osakkeita, joukkovelkakirjoja tai muita omaisuuseriä, ja sinä ostat siivun paketista. Se on loistava tapa jakaa riskisi ilman, että sinun tarvitsee tutkia jokaista yritystä itse. Kuulostaako houkuttelevalta vai oletko mieluummin käytännönläheisempi valintojesi kanssa?

ETF on rahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä kuten osakkeen. Jos ETF seuraa vaikkapa OMX Helsinki 25 indeksiä, saat ostamallasi osuudella palat kaikista 25 suurimmasta pörssinoteeratusta suomalaisyrityksestä.

ETF sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eikä niillä ole aktiivisia salkunhoitajia. Tämän vuoksi ETF-sijoittaminen on erittäin kustannustehokasta.

Sijoitusrahastot yhdistävät molempien passiivisen ja aktiivisen sijoittamisen ominaisuuksia. Sijoitusrahastojen aktiivisuuden taso eli poikkeama vertailuindeksistä on pieni. Salkunhoitajan on mahdollista olla sijoittamatta osaan indeksin yhtiöistä, jos niitä ei pidetä houkuttelevina. 

Yleensä sijoitusrahastoon liitty hallintakuluja, koska rahastonhoitajan kulut on pystyttävä kattamaan.  Parhaat aktiiviset rahastot saattavat ylittää yleisen indeksituoton, mutta suurin osa jää indeksituotuosta. Indeksi kuvaa hyödyke- tai arvopaperijoukon hintamuutosta, miten kyseinen markkina kehittyy.

 

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin


 

Kryptovaluutta on uusi sijoituskohde. Markkinoille on luotu erilaisia digitaalisia maksuvälineitä, joiden perustana on lohkoketjuteknologia ja joita voidaan käyttää digitaaliseen maksamiseen. Esimerkkejä kryptovaluutoista ovat Bitcoin, Ethereum ja XRP. Koska kryptovaluutat ovat hajautettuja, niitä ei hallitse mikään organisaatio tai keskuspankki, kuten vaikkapa FIAT-raha euroa. Kryptovaluutan vastakohta on FIAT-raha, joka on jonkin valtion tai hallinnon liikkeellelaskema valuutta, eikä sen takana ole fyysistä omaisuutta kuten kultaa tai hopeaa.

Kryptovaluuttojen arvonmääritys on vaikeaa ja niiden kurssit heittelehtivät voimakkaasti. Tämä luo mahdollisuuden isoihin voittoihin mutta on myös paljon spekulatiivisia kryptovaluuttoja, joiden arvo on mennyt käytännössä nollaan. Tämän vuoksi kryptovaluuttoja tulee lähestyä korkeariskisenä sijoitusena. 


Sijoittamisen riskit

Ollaanpa rehellisiä: riski on sijoittamiseen liittyvä norsu olohuoneessa. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin varma sijoitus – muista tämä! Tärkeintä on selvittää, kuinka paljon epävarmuutta hyväksyt. Oletko sitä tyyppiä, joka menettää yöunensa markkinoiden laskun vuoksi, vai näetkö sen vain osana peliä? Tässä kohtaa hajauttaminen tulee kuvaan:  raha kannattaa jakaa erityyppisiin sijoituksiin, jotta yksi huono omena ei pilaa koko satoa.

Ja ajoitus – se on hankala kysymys! Jotkut sijoittajat yrittävät "ajoittaa markkinoita" hyppimällä sisään ja ulos ennusteiden perusteella. Toiset laitavat rahansa sisään markinaan ja antavat niiden tuottaa luottaen siihen, että vuosien (tai vuosikymmenten) kuluessa arvostukset nousevat. Mitä vaistosi kertoo sinulle siitä? Kallistun itse hitaaseen ja vakaaseen leiriin, mutta ymmärrän, miksi ajoituksen optimoiminen saattaa houkutella parantamaan sijoitustuottojaan. 


Sijoitustavoitteet

Ennen kuin sukellat toimintaan, on vielä yksi pala pureskeltavana: tavoitteet. Miksi sijoitat? Onko se omakotitalo kymmenen vuoden kuluttua, eläkkeelle jääminen kolmenkymmenen vuoden kuluttua vai vain nähdäksesi, mitä tapahtuu? Aikajanasi muuttaa kaiken – lyhyen aikavälin tavoitteet voivat kallistua turvallisempiin vetoihin, kun taas pitkän aikavälin tavoitteet voivat sisältää enemmän ylä- ja alamäkiä. Mikä voisi mielestäsi olla ensimmäinen sijoitustavoitteesi?

Joten mihin tämä kaikki jättää meidät? Sijoittamisessa ei ole niinkään kyse siitä, että sinulla on kaikki vastaukset etukäteen, vaan enemmän pienestä aloittamisesta, oppimisesta matkan varrella ja oman strategian luomisesta säätämiseksi. Ehkä upotat varpaasi edulliseen ETF:ään tai ehkä olet rohkea osakevalinnan kanssa.

Jotkut jakavat sijoituksensa useampaan sijoitussalkkuun, joilla on oma profiilinsa. Sinulla voi olla turvallinen korkosalkku, edullinen ETF-indeksisalkku ja kolmantena pelisalkku, jossa on korkeariskisiä sijoitusvälineitä.

Tärkeintä onkin aloittaa ja hankkia kokemusta sijoittamisesta. Kaikki tuntuu erilaiselta, kun omat rahat ovat tekemässä sinun nille määrittelelmää arvon kasvatustyötä.

sunnuntai 11. toukokuuta 2025

Asuntolainan korko laski

Meidän asuntolainan korko laski toukokuun alussa, 2.5.2025.

Korot ovat laskeneet vuoden alusta

Meillä viitekorkona on kuuden kuukauden euribori, joten lainakorko tarkistetaa kaksi kertaa vuodessa. Kuuden kuukauden euriborin arvo perustuu eurooppalaisten pankkien ilmoittamiin korkoihin, joilla ne olisivat valmiita myöntämään vakuudettomia lainoja kuudeksi kuukaudeksi muille pankeille.

Nyt euribor laski 2,13%:iin ja käytännössä kuukausierän suuruus laski 40,63 euroa kuukaudessa. Ei ole iso summa, mutta kun sen kertoo 12:lla on tuloksena 487,56 euroa vuodessa säästöä.

Seuraavan kerran meidän lainakorkoa päivitetään 2.11.2025.

maanantai 5. toukokuuta 2025

Huhtikuun osingot ja sijoitukset

Huhtikuussa en tehnyt lainkaan kryptokauppaa. Sain muutaman euron staking-palkkiota, mutta muuten olin passiivinen.

Osinkotulo on kasvanut joka kuukausi

 

Osinkoja sain huhtikuussa

  • Stora Enso 11,57 euroa
  • Aktia pankki 180,40 euroa
  • Oriola 5,25 euroa
  • Raisio K 9,66 euroa
  • Yhteensä 206,88 euroa

 Osakekauppaa kävin seuraavasti

  • Raisio K osaketta 69 kappaletta
  • Kappalehinta 2,43 euroa
  • Yhteensä 180,40 euroa 
  • Huhtamäki osaketta 40 kappaletta
  • Kappalehinta 32,08 euroa
  • Yhteensä 1290,20 euroa
  • Incap osaketta 25 kappaletta
  • Kappalehinta 9,65 euroa
  • Yhteensä 243,25 euroa
Hyvin varovaisia ostoja siis. Yhtään myyntitoimeksiantoa en tehnyt.

Miksi valitsin Huhtamäen?

Huhtamäki on teollisuusyritys, joka valmistaa pakkaustuotteita. Yhtiö tuottaa erilaisia pakkauksia elintarvikkeille erilaisista kuitupakkauksista, kartonkeihin ja muihin astioihin. Tuotteita toimitetaan pääasiassa elintarviketeollisuuden asiakkaille maailmanlaajuisesti, etenkin Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan. 

Kuten kirjoitin aikaisemmin huhtikuun arviossani, nyt kannattaa laittaa jäitä hattuun ja katsoa mitä markkinoilla tapahtuu. Huhtamäen liiketoiminta on vakaata ja sitä voi pitää suojasatamana laskusuhdanteessa. Yrityksen osinkopolitiikka on jakaa keskimäärin 40–50 prosentin osinko tilikauden oikaistusta osakekohtaisesta tuloksesta, huomioon ottaen yhtiön investointi- ja kehitystarpeet. 

Pidän Huhtamäkeä hyvänä osingonmaksajana, joka ei välttämättä kasva merkittävästi, mutta on melko edullisesti hinnoiteltu. Huhtamäen PE-luku on 14,0 kun samassa markkinassa toimivien yritysten PE arvo on 16,7.
 
Huhtamäki maksaa osingon kaksi kertaa vuodessa. Ostin osaketta osingon irrottua, joten itse pääsen nauttimaan siitä 30. syyskuuta, kun seuraava osingonmaksu tapahtuu. Osakekohtainen osinko on tänä vuonna 55 senttiä (yhteensä 1,10 euroa).

sunnuntai 4. toukokuuta 2025

Kesärenkaat vaihdettu

Kesärenkaat tuli vaihdettua meidän autoon. Teen sen itse ja säilytämme renkaat meidän ulkovarastossa. 

Renkaanvaihto vie noin tunnin aikaa
 

Hoitamalla renkaanvaihdon ja säilytyksen itse, säästää vuodessa 2x39 euroa renkaiden asennusmaksua ja 2x100 euroa kausisäilytysmaksua. Itse vaivan näkemällä jää noin 278 euroa käytettäväksi muuhun.

Olen hankkinut tunkin, mutterinvääntimen ja muitakin työkaluja, mutta viimeistään toisesta vuodesta eteenpäin säästää jo mukavasti.

 

 

torstai 1. toukokuuta 2025

Huhtikuun rahat

Erittelen seuraavassa miten rahaa tuli käytettyä huhtikuussa.

 

Budjettitarkkus oli huhtikuussa noin 5,0%

  • Tulot 10 810,00 euroa 
  • Menot 2 200,70 euroa
  • Laskut 379,84 euroa
  • Asuntolainaan 1 282,07 euroa
  • Säästöön 7 740,80 euroa

Säästöaste oli ennätyksellinen 66,7%.

Huhtikuussa tulot koostuivat palkasta ja vuoden 2024 kannustinpalkkiosta (10 810,00 euroa), S-bonuksesta (85,90 euroa), syntymäpäivälahjasta (150 euroa) sekä osingoista (206,88 euroa). Kannustinpalkkion saa kerran vuodessa ja se perustuu vuoden aikana asetettujen tavoitteiden onnistumiseen. Oma palkkioni oli erittäin hyvällä tasolla vuodelta 2024.

Tänä vuonna erityisiä tuloja on odotettavissa lomaltapaluurahana kesälomien jälkeen ja loppukesästä maksettava veronpalautus. Muuten kuukausittaiset tulot ovat hyvin samanlaisia.

Asuntolainan korkoa tarkistetaan heti toukokuun alussa, joten odotan ilolla sen määrän pienenemistä. Meidän laina on sidottu 6 kk euriboriin, joka on laskenut reilusti viime syksystä.

Rahaa kului melko tavanomainen määrä. Normaalista poikkeavia hankintoja tuli tehtyä poikkeuksellisen paljon. Hankin älykotilaitteita, saunan suihkusta rikkoutuneen saippuatelineen, joka piti tilata ruotsista asti, ruohonsiemeniä ja multasäkkejä ja e-kirjasarja tekoälyn hyödyntämisestä. Yhteensä näihin meni peräti 327,62 euroa.

Apteekkiin meni 13,62 euroa allergialääkkeisiin.

Auto tuli tankattua kerran, jotka maksoi 50,03 euroa. Lisäksi auto tuli kerran pesetettyä, mikä maksoi 22,90 euroa. Julkiseen liikenteeseen ei mennyt yhtään rahaa, koska liikkuminen tuli maksettua 20 kerran HSL-matkalipulla, jonka hankin maaliskuun lopussa.

Kävimme kerran syömässä Mäkkärillä ja sinne meni  29,00 euroa.  Kävin myös elokuvissa, jonka kustansi työnantajani Epassi-kultturirahalla. Pysäköinti maksoi 5 euroa kauppakeskuksen parkkihallissa. Muita viihdekuluja ei huhtikuussa kertynyt.

Siivoamiskertoja oli kaksi,  siivoamiseen kului 269,80 euroa.

Työpaikkaruokailuja tuli 68,8 euron edestä, yhteensä söin työpaikalla 8 kertaa.

Ruokakauppaan meni vähän normaalia enemmän 508,61 euroa, koska vapuksi tuli hankittua herkkuja ja vähän juhlajuomia.

Lääkärikäyntejä, hygieniatuotteita tai suoratoistoja ei tullut maksettavaksi lainkaan.

 

Teen erillisen postauksen tekemistäni sijoituksista, koska huhtikuu oli myös niiden osalta normaalikuukautta aktiivisempi kuukausi.

 

Miksi passiivinen sijoittaja usein voittaa aktiivisen

Sijoitusmaailmassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kumpi sijoitusstrategia tuottaa paremmin: aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen. V...