maanantai 21. huhtikuuta 2025

Huhtikuu pörssissä: Laskua ja varovaisuutta

Huhtikuu on ollut pörssissä pääosin neutraali, vaikka epävarmuutta onkin ilmassa. Monilla markkinoilla nähtiin alkukuusta nousua, osittain odotusten talouskasvusta ja yritysten tuloksista. Inflaatioon liittyvät huolet ja geopoliittiset jännitteet ovat kuitenkin ajoittain aiheuttaneet hermostuneisuutta ja Helsingin pörssissä pientä laskua. 

 

Yhdysvalloissa Nasdaq-100 on laskenut kuun alusta 0,13% kun presidentti Trumpin määrämien tariffien vaikutusta on arveltu. Markkinoiden näkemyksen mukaan tariffit laskevat kallistuvien hyödykkeiden kysyntää ja se on näkynyt monien teknologiayhtiöiden kursseissa.

Markkioilla on arveltu tariffien olevan pitkälti neuvottelutaktiikkaa ja niiden aiheuttama lasku on osittain palautunut. Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvottelut ovat käytännössä katkenneet ja maiden välillä tapahtuvassa kaupassa on voimassa 145% ja 125% lisätariffit.

Suomessa Helsingin pörssi OMXH25 -indeksi on pysynyt suhteellisen vakaana lievällä nousupaineella. Laskua on tätä kirjoitettaessa tullut 5%, joka on nakertanut hyvin alkanutta alkuvuoden pörssikasvua. Erityisesti puolustussektorilla on nähty isoja kurssinousuja, kun sijoittajat ovat lisänneet osakesostoja Euroopan Unionin puolustuspaketin mahdollistaman kasvun ansiosta.

EU-huippukokous hyväksyi maaliskuun alussa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ehdotukset puolustusrahoitukseen. Tarkoitus on saada liikkeelle 800 miljardia euroa puolustusmenoihin. Puolustuspaketin suunnitelmana on varmistaa EU:n sotilaallinen puolustuskyky kun Yhdisvaltojen halukkuus puolustaa Eurooppaa on päättymässä.

Mitä tämä tarkoittaa sijoittajalle?

Tässä markkinatilanteessa sijoittajan kannattaa pohtia seuraavia vaihtoehtoja:

  1. Sijoitusten hajauttaminen erilaisiin kohteisiin.  Monipuolinen sijoitussalkku eri omaisuusluokkiin ja maantieteellisille alueille voi auttaa tasapainottamaan riskiä. Jos olet esimerkiksi sijoittanut ylipainolla Yhdysvaltoihin, voit lisätä panostusta koko maailmaan sijoittaviin indekseihin tai rahastoihin. Toinen vaihtoehto on sijoittaa tiettyyn markkina-alueeseen, kuten Aasiaan tai Eurooppaan.
  2. Markkinoiden heilunnan sietäminen ja pitkäjänteisyys. Lyhyen aikavälin heilahtelut ovat osa markkinoiden normaalia toimintaa. Pitkäaikainen sijoitushorisontti auttaa sietämään tilapäisiä laskuja.
  3. Nyt voi olla hyvä aika tarkastella sijoituksia kriittisesti ja keskittyä laadukkaisiin yhtiöihin, joilla on vahvat fundamentit ja kestävää kilpailuetua. "Blue chip" -termillä viitataan yleisesti suuriin, vakiintuneisiin ja taloudellisesti vahvoihin yhtiöihin, joilla on pitkä ja vakaa historia osingonmaksajana. Nämä yhtiöt ovat usein markkinajohtajia omilla toimialoillaan ja niillä on hyvä maine sijoittajien keskuudessa. Helsigin pörssissä näitä ovat  esimerkiksi isot pankit, Kone, Huhtamäki, Elisa ja isot konepajayhtiöt.
  4. Varovaisuus ja normaalia tarkempi riskienhallinta sijoituksissa. Jos riskinsietokyky on alhainen, voi harkita osakkeiden osuuden pienentämistä ja turvallisempien vaihtoehtojen, kuten korkorahastojen, lisäämistä salkkuun.
  5. On myös mahdollista jäädä odottamaan ja kerätä likvidiä käteiskassaa, jonka kanssa voi lähteä osakemarkkinalle, kun tilanne selkeytyy. Tässä vaihtoehdossa on se vaara, että jos ei ole miettinyt markkinoille palaamis-kiriteereitä tarkasti, saattaa ohittaa markkinan pohjan ja menettää mahdollisuuden hyötyä kurssien noususta.
  6. Jos on valmis ottamaan riskejä, on mahdollista etsiä erityisiä sijoitusmahdollisuuksia. Markkinoiden epävarmuus voi luoda ostopaikkoja hyville yhtiöille, joiden kurssit ovat tilapäisesti laskeneet. Tällöin voi miettiä, onko markkina ylireagoinut kurssimuutokseen ja onko yritys edelleen terveellä pohjalla.

Mitä itse aion tehdä

Itse olen sijoittanut valikoivasti Yhdysvaltojen ulkopuolelle ja muutamiin laskeneisiin kotimaisiin osakkeisiin. Päätavoitteeni on kasvattaa käteiskassaa väliaikaisesti ja tehdä harkittuja peliliikkeitä kun tunnistan ansaintamahdollisuuksia.

En ole myynyt yhtään sijoitusta, enkä tehnyt merkittäviä muutoksia sijoitusfilosofiaani. Näin ollen olen yrittänyt vain sietää markkinamuutoksia.

Emme vielä varmaksi tiedä, onko Yhdisvaltojen uhkaamat tariffit vain neuvottelukeino, vai asetetaanko niitä joka tapauksessa sotkemaan normaalia vapaakauppaa. Jos tariffeihin turvaudutaan, se tulee vaikuttamaan yritysten tuloksiin ja pörssikursseihin laskevasti.

Lopuksi 

On tärkeää muistaa, että jokaisen sijoittajan tilanne on yksilöllinen. Sijoituspäätökset tulisi aina tehdä oman taloudellisen tilanteen, riskinsietokyvyn ja sijoitustavoitteiden perusteella. Tarvittaessa kannattaa kääntyä ammattimaisen sijoitusneuvojan puoleen.

Miten sinä olet reagoinut turbulenssiin ja oletko löytänyt sijoitusmahdollisuuksia? Kommentoi alle ja keskustellaan aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi passiivinen sijoittaja usein voittaa aktiivisen

Sijoitusmaailmassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kumpi sijoitusstrategia tuottaa paremmin: aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen. V...