lauantai 26. huhtikuuta 2025

Mikä bitcoin on?

Olet ehkä kuullut kryptovaluutoista ja bitcoinista. Käyn tässä artikkelissa läpi, mikä bitcoin on ja arvioin sen hyötyjä ja ongelmia.

AI:n näkemys bitcoin-kolikosta

Mikä bitcoin on?

Bitcoin on ensimmäinen moderni kryptovaluutta,  jonka loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt pseudonyymi taho vuonna 2008 ja se on otettu käyttöön tammikuussa 2009. Koska ei tiedetä, kun Satoshi Nakamoto on, se on lisännyt bitcoinin ympärillä olevaa mystisyyttä. Useita krypto-alalla toimivia henkilöitä on väitetty Nakamotoksi, mutta kukaan ei ole myöntänyt olevansa Nakamoto.

Kaliforniassa asuu japanilainen mies, jonka nimi on Satoshi Nakamoto, mutta hän on jyrkästi kieltänyt olevansa bitcoinin takana. Hän on ohjelmistosuunnittelija ja työskennellyt puolustussalalla, mutta mitään muuta yhteyttä kryptovaluuttoihin ei ole löydetty.

Satoshi Nakamoto on mysteeri
 

Satoshi Nakamoto omistaa huomattavan määrän bitcoineja, mutta hän ei ole käyttänyt lompakostaan yhtään kolikkoa niiden uskomattomasta arvosta huolimatta. Hänen lompakossaan on noin miljoona bitcoinia ja niiden nykyarvolla Satoshi Nakamoto on maailman kymmenen rikkaimman henkilön joukossa.

Arvio Satoshi Nakamoton bitcoin omaisuudesta  
 

Satoshi Nakamoto ilmoitti alkuvuonna 2011, että "Olen siirtynyt tekemään jotain muuta". Sen jälkeen hänestä ei olla kuultu risaustakaan.

Onkin todennäköistä, että tämä mysteeri ei selviä, ennenkuin Satoshi Nakamoto itse ilmoittaa kuka hän on tai jättää kuoltuaan selityksen, miksi hän päätti toimia nimimerkin takaa.

Olisi oikeastaan aika loogista, että Satoshi Nakamoton takana oleva henkilö on jo kuollut, koska mielenlujuus säilyttää miljardien eurojen arvoisia bitcoineja  koskemattomana on todella käsittämätön.

Miten bitcoin toimii?

Bitcoin on täysin hajautettu sähköinen valuutta, jota voidaan siirtää maailmanlaajuisen vertaisverkon kautta. Sitä ei kontrolloi yksikään keskuspankki eikä yksittäinen taho.

Bitcoin-tapahtumien oikeellisuus varmistetaan kryptologisin menetelmin hyödyntäen vertaisverkossa käytettävien tietokoneiden laskentatehoa. Jokainen siirto kirjataan julkiseen, kaikkien nähtävillä olevaan tilikirjaan, josta käytetään nimitystä lohkoketju.

Lohkoketjun uuden lohkon varmistamisesta on saanut lohkopalkkion, joka maksetaan bitcoineina. Tätä varmistamista kutsutaan louhimiseksi.  Lohkopalkkio puolittuu aina neljän vuoden välein ja tämä puoliintuminen tapahtui viimeksi huhtikuussa vuonna 2024.  Nykyisellään lohkopalkkio on 3,125 bitcoinia.

Bitcoineja on rajallinen määrä, yhteensä 21 miljoonaa kappaletta. Niitä on arvioitu olevan jäljellä vajaa 2,1 miljoonaa kappaletta (maaliskuussa 2023). Viimeisen bitcoinin on arveltu tulevan louhituksi vuonna 2041.

Koska yksittäinen bitcoin on varsin arvokas, se on jaettu miljoonaan osaan, jota kutsutaan satoshiksi. Yleensä harrastajasijoittaja ei voi käydä kauppaa kokonaisilla bitcoineilla, vaan joukolla satosheja. 

Mitä haittoja bitcoiniin liittyy?

Yleisin vasta-argumentti bitcoinia vastaan on se, että bitcoin-louhinta kuluttaa paljon sähköä. Tämä on totta ja on arvioitu, että globaalisti kaikesta sähkönkulutuksesta 0,1 prosenttia kuluu bitcoinin louhimiseen. 

Sähkönkulutusta voi kuitenkin suhteuttaa arvioimalla, kuinka paljon voidaan kuluttaa sähköä erittäin luotettavan, hajautetun globaalin kryptovaluutan käyttämiseen?  Koska louhiminen vaatii paljon tietokonetehoa, sen hakkerointikin vaatii uskomattoman paljon tietokonetehoa, joka maksaa. Tavallisella hakkerilla ei yleensä ole tällaista laskentatehoa käytettävissään, eikä välttämättä edes kaikilla valtiollisilla toimijoillakaan.

Toisaalta nykyinen rahajärjestelmä kuluttaa myös sähköä. Tämä unohtuu bitcoin-kriitikoilta. Jokaisella pankilla on valtavat jäjestelmät joiden avulla varmennetaan niiden tukemilla valuutoilla tapahtuvia kauppoja ja tilisiirtoja. Jokaisella kaupalla on jonkinlainen maksupääte, joka toimii sähköllä ja tarvitsee verkkoyhteyden. Näiden yhteenlasketun sähkönkulutuksen on arveltu ylittävän bitcoin-verkon aiheuttaman sähkönkulutuksen reilusti.    

Koska bitcoinin takana ei ole yksittäistä valtiota tai keskuspankkia, sitä ei tunnusteta viralliseksi valuutaksi. Tämä on ymmärrettävää, koska nykyinen FIAT rahajärjestelmä on vahvasti kontrolloitu ja siksi hajautettu globaali kryptovaluutta muuttaisi keskuspankkien roolia ja voimasuhteita merkittävästi.

FIAT-raha on valtion liikkeeseen laskema valuutta, jonka takana ei ole fyysistä hyödykettä, kuten kullalla tai hopealla, vaan sen liikkeeseen laskenut hallitus. FIAT-rahan arvo johdetaan kysynnän ja tarjonnan välisestä suhteesta ja liikkeeseenlaskijan vakaudesta, eikä sitä tukevan hyödykkeen arvosta. Koska FIAT-raha on laillinen maksuväline, siitä halutaan pitää kiinni.

Keskuspankit ovat asettaneet tavoitteen, että ylläpidetään ns. hintavakautta ja sen yksi tärkeimmistä työkaluista on 2,0% inflaatiotavoite. Tämä johtaa siis rahan arvon tietoiseen laskemiseen, koska halutaan, että velkojen todellinen arvo laskee ajan kuluessa, vaikka velan euro- tai dollarimäärä pysyykin samana.

Bitcoin-vastustajat väittävät, että bitcoin on spekulatiivinen sijoituskohde ja sillä ei ole mitään reaaliarvoa. Tämä on osittain totta, mutta nykyisellään ei FIAT-valuutallakaan ole muuta reaaliarvoa, kuin se, että valtiot ovat sitoutuneet käyttämään sitä virallisena maksuvälineenä.

Bitcoin on ollut suhteellisen volatiili, eli sen arvo on vaihdellut merkittävästi. Bitcoinin arvosta on voinut lähteä 70%, jopa 80% muutamassa kuukaudessa, mutta sen arvo on myös noussut voimakkaasti, jopa yli 100% muutaman viikon aikana. Tämän vuoksi bitcoinia ei voi suositella lyhytaikaiseen sijoittamiseen, jollei ole valmis realisoimaan tappioita, mikäli haluaa käyttää bitcoininsa johonkin, mitä ei voi maksaa bitcoineina.

Tukeeko Bitcoin rikollisuutta? On väitetty, että bitcoinia on käytetty rahanpesuun ja sillä on siirretty rikollisesti hankittuja varoja paikasta toiseen. Tämä pitää siinä mielessä paikkansa, että bitcoinia on käyttänyt sekä tavalliset ihmiset, että rikolliset. 

Bitcoin tilikirja on kuitenkin täydellinen, eli sitä ei voi muuttaa. Siihen voidaan tehdä vain lisäyksiä, mutta tapahtumia ei voi muokata tai poistaa. Näin jokainen maksutapahtuma ja siirto jää talteen ja on jälkikäteen selvitettävissä, mistä lompakosta on mikäkin bitcoin siirretty minne ja millon kyseiset bitcoinit on muutettu (FIAT) rahaksi. Näin onkin paljon helpompaa selvittää, mitä rikollinen on kryptovaluutalla tehnyt, kuin jos rikollisella olisi perinteistä paperirahaa.

Mitä hyötyjä bitcoinista on?

Bitcoinin toiminta on kuvattu tarkasti ja se perustuu vuonna 2008 Satoshi Nakamoton julkaisemaan bitcoin-kuvauspaperiin (whitepaper) Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Kuka hyvänsä voi lukea spesifikaation ja arvioida, miten sen käyttämä lohkoketjuteknologia toimii ja miten julkisten salausavaimien avulla toimiva tilikirja toimii ja miten se tallentaa bitcoin siirrot ja maksutapahtumat.

Bitcoin-kuvauspaperi on hyvin tietotekninen ja sen ymmärtäminen vaatii tietotekniikkaymmärryksen lisäksi matemaattista osaamista ja kryptografian perusteiden ja suojausmekanismien ymmärtämistä. Myös taloustieteen perusteet on hyvä osata, jotta sen ideologian voi sisäistää. 

Bitcoin on avoimen lähdekoodin kryptovaluutta. Tämä on erittäin tärkeä näkökulma, koska avoimen lähdekoodin voi ladata omalle koneelleen ja sitä voi vapaasti tutkia ja muokata ja sen kehittämiseen voi osallistua, jos taidot riittävät. Kun Nakamoto vetäytyi projektista, sen kehitystä on ohjannut vapaaehtoisista kehittäjistä koostuva yhteisö.

Bitcoin käyttää erittäin vahvaa salausta ja sen käyttämää tilikirjaa ei ole voitu murtaa sen käytön aikana vuodesta 2009 lähtien! Bitcoin-lohkoketju käyttää SHA-256 (Secure Hash Algorithm 256-bit) -salausalgoritmia. Tämä on mielestäni todella vahva näyttö siitä, miten hyvin se on rakennettu ja sen fundamentit ovat todella luotettavat.

Bitcoin on hajautettu vertaisverkon varassa toimiva kryptovaluutta. Jos bitcoin-verkkoa vastaan hyökätään, voi hyökkääjä saada siitä pienen osan estettyä, mutta se ei mitenkään estä muun bitcoin-verkon toimintaa. Tämä tekee siitä erittäin vikasietoisen ja turvallisen.

Hajautettu vertaisverkko tarkoittaa myös sitä, että voit tehdä bitcoin-maksuja suoraan toisen osapuolen kanssa. Eli se toimii kuten maksettaessa käteisellä kahden välisessä kaupassa. Tämä mahdollistaa nopeat, jopa reaaliaikaiset maksut ja erittäin edulliset siirtohinnat bitcoin-tapahtumille. 

Kun maksat luottokortilla kaupassa, siinä on osapuolina sinä, kauppa, luottoyhtiö ja mahdollisesti joukko erilaisia siirtoihin, valuutanvaihtoihin ja salaukseen liittyviä osapuolia. Kaikkien osapuolien toimintaa et pysty mitenkään näkemään, mutta jokainen ottaa oman maksunsa tapahtumista järjestelmän taustalla. Ja jokainen näistä osapuolista voi kerätä maksutapahtumistasi tietoja omiin tarkoitusperinsä.

Bitcoineja ei voi tuottaa enempää kuin sille aluksi määritelty maksimimäärä 21 miljoonaa bitcoinia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että bitcoin ei kärsi samalla tavalla inflaatiosta kuin FIAT-valuutta. FIAT-valuuttaa voidaan painaa lisää kun halutaan lisätä pääomia markkinoille ja tietyn valuutan lisääminen laskee olemassaolevan rahan arvoa.

Lisävaluuttaa on viime vuosina painettu käsittämättömiä määriä ja valtioiden velkaantuminen on ylittänyt niiden realistisen maksukyvyn. Esimerkiksi Yhdysvaltojen valtionvelka on tätä kirjoitettaessa 36 219 miljardia dollaria.

Bitcoinia pidetänkin eräänlaisena turvasatamana ja onkin alettua puhua siitä, että bicoin ei ole valuutta vaan assetti eli omaisuusluokka kuten kulta tai platina. Kun markkinoilla on jännitettä ja rahaa vapautuu laskevista osakekursseista, se usein sijoitetaan bitcoiniin (tai muihin kryptovaluuttoihin), mikä nostaa bitcoinin arvoa ja on nostanut krytovaluutojen luotettavuutta sijoittajien silmissä.

Lopuksi

Bitcoin on muuttunut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi FIAT-valuutalle ja siihen on sijoitettu myös suurien instituutioiden toimesta. Yhdysvaltalainen Blackrock hallinnoi 572 000 bitcoinin portfoliota, joka on suurin bitcoin-omistus Satoshi Nakamoton jälkeen.

BlackRock on yhdysvaltalainen varainhoitoyhtiö. Blackrock on maailman suurin varainhoitaja, ja vuonna 2024 sen hallinnoimat varat olivat 11,6 biljoonaa dollaria. Biljoona on tuhat miljardia, 10 potenssiin 12.

Olen ostanut vähän bitcoinia ja omistan noin 0,310 bitcoinia. Se on spekulatiivinen sijoitus, joka voi muuttua pahimillaan arvottomaksi tai sitten bitcoin nousee miljooniin dollareihin kapplehinnaltaan. 

Bitcoin voi vähitellen syrjäyttää muut valuutat ja tulemme (lapsemme ja lapsenlapsemme) käyttämään satosheja päivittäisessä kaupankäynnissä. Tulevaisuuden ihmiset muistelevat, miten epäkäytännöllinen paperirahaan liittynyt rahajärjestelmä oli ja miten valtiot manipuloivat valuuttakursseja poliittisten tarkoitusperien mukaan.


maanantai 21. huhtikuuta 2025

Huhtikuu pörssissä: Laskua ja varovaisuutta

Huhtikuu on ollut pörssissä pääosin neutraali, vaikka epävarmuutta onkin ilmassa. Monilla markkinoilla nähtiin alkukuusta nousua, osittain odotusten talouskasvusta ja yritysten tuloksista. Inflaatioon liittyvät huolet ja geopoliittiset jännitteet ovat kuitenkin ajoittain aiheuttaneet hermostuneisuutta ja Helsingin pörssissä pientä laskua. 

 

Yhdysvalloissa Nasdaq-100 on laskenut kuun alusta 0,13% kun presidentti Trumpin määrämien tariffien vaikutusta on arveltu. Markkinoiden näkemyksen mukaan tariffit laskevat kallistuvien hyödykkeiden kysyntää ja se on näkynyt monien teknologiayhtiöiden kursseissa.

Markkioilla on arveltu tariffien olevan pitkälti neuvottelutaktiikkaa ja niiden aiheuttama lasku on osittain palautunut. Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvottelut ovat käytännössä katkenneet ja maiden välillä tapahtuvassa kaupassa on voimassa 145% ja 125% lisätariffit.

Suomessa Helsingin pörssi OMXH25 -indeksi on pysynyt suhteellisen vakaana lievällä nousupaineella. Laskua on tätä kirjoitettaessa tullut 5%, joka on nakertanut hyvin alkanutta alkuvuoden pörssikasvua. Erityisesti puolustussektorilla on nähty isoja kurssinousuja, kun sijoittajat ovat lisänneet osakesostoja Euroopan Unionin puolustuspaketin mahdollistaman kasvun ansiosta.

EU-huippukokous hyväksyi maaliskuun alussa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ehdotukset puolustusrahoitukseen. Tarkoitus on saada liikkeelle 800 miljardia euroa puolustusmenoihin. Puolustuspaketin suunnitelmana on varmistaa EU:n sotilaallinen puolustuskyky kun Yhdisvaltojen halukkuus puolustaa Eurooppaa on päättymässä.

Mitä tämä tarkoittaa sijoittajalle?

Tässä markkinatilanteessa sijoittajan kannattaa pohtia seuraavia vaihtoehtoja:

  1. Sijoitusten hajauttaminen erilaisiin kohteisiin.  Monipuolinen sijoitussalkku eri omaisuusluokkiin ja maantieteellisille alueille voi auttaa tasapainottamaan riskiä. Jos olet esimerkiksi sijoittanut ylipainolla Yhdysvaltoihin, voit lisätä panostusta koko maailmaan sijoittaviin indekseihin tai rahastoihin. Toinen vaihtoehto on sijoittaa tiettyyn markkina-alueeseen, kuten Aasiaan tai Eurooppaan.
  2. Markkinoiden heilunnan sietäminen ja pitkäjänteisyys. Lyhyen aikavälin heilahtelut ovat osa markkinoiden normaalia toimintaa. Pitkäaikainen sijoitushorisontti auttaa sietämään tilapäisiä laskuja.
  3. Nyt voi olla hyvä aika tarkastella sijoituksia kriittisesti ja keskittyä laadukkaisiin yhtiöihin, joilla on vahvat fundamentit ja kestävää kilpailuetua. "Blue chip" -termillä viitataan yleisesti suuriin, vakiintuneisiin ja taloudellisesti vahvoihin yhtiöihin, joilla on pitkä ja vakaa historia osingonmaksajana. Nämä yhtiöt ovat usein markkinajohtajia omilla toimialoillaan ja niillä on hyvä maine sijoittajien keskuudessa. Helsigin pörssissä näitä ovat  esimerkiksi isot pankit, Kone, Huhtamäki, Elisa ja isot konepajayhtiöt.
  4. Varovaisuus ja normaalia tarkempi riskienhallinta sijoituksissa. Jos riskinsietokyky on alhainen, voi harkita osakkeiden osuuden pienentämistä ja turvallisempien vaihtoehtojen, kuten korkorahastojen, lisäämistä salkkuun.
  5. On myös mahdollista jäädä odottamaan ja kerätä likvidiä käteiskassaa, jonka kanssa voi lähteä osakemarkkinalle, kun tilanne selkeytyy. Tässä vaihtoehdossa on se vaara, että jos ei ole miettinyt markkinoille palaamis-kiriteereitä tarkasti, saattaa ohittaa markkinan pohjan ja menettää mahdollisuuden hyötyä kurssien noususta.
  6. Jos on valmis ottamaan riskejä, on mahdollista etsiä erityisiä sijoitusmahdollisuuksia. Markkinoiden epävarmuus voi luoda ostopaikkoja hyville yhtiöille, joiden kurssit ovat tilapäisesti laskeneet. Tällöin voi miettiä, onko markkina ylireagoinut kurssimuutokseen ja onko yritys edelleen terveellä pohjalla.

Mitä itse aion tehdä

Itse olen sijoittanut valikoivasti Yhdysvaltojen ulkopuolelle ja muutamiin laskeneisiin kotimaisiin osakkeisiin. Päätavoitteeni on kasvattaa käteiskassaa väliaikaisesti ja tehdä harkittuja peliliikkeitä kun tunnistan ansaintamahdollisuuksia.

En ole myynyt yhtään sijoitusta, enkä tehnyt merkittäviä muutoksia sijoitusfilosofiaani. Näin ollen olen yrittänyt vain sietää markkinamuutoksia.

Emme vielä varmaksi tiedä, onko Yhdisvaltojen uhkaamat tariffit vain neuvottelukeino, vai asetetaanko niitä joka tapauksessa sotkemaan normaalia vapaakauppaa. Jos tariffeihin turvaudutaan, se tulee vaikuttamaan yritysten tuloksiin ja pörssikursseihin laskevasti.

Lopuksi 

On tärkeää muistaa, että jokaisen sijoittajan tilanne on yksilöllinen. Sijoituspäätökset tulisi aina tehdä oman taloudellisen tilanteen, riskinsietokyvyn ja sijoitustavoitteiden perusteella. Tarvittaessa kannattaa kääntyä ammattimaisen sijoitusneuvojan puoleen.

Miten sinä olet reagoinut turbulenssiin ja oletko löytänyt sijoitusmahdollisuuksia? Kommentoi alle ja keskustellaan aiheesta.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Pieni säästämisen ABC

Olen kirjoittanut useamman artikkelin säästämiseen liittyen, mutta tässä  yhteenveto säästämisen perusteista.

Säästäminen on erityinen osaamisalue
 

Oletko koskaan miettinyt, mihin ne kaikki eurot oikein katoavat kuukauden lopussa? Tuntuuko, että vaikka yrität, säästöön ei meinaa jäädä mitään? Et ole yksin! Moni meistä painii samojen kysymysten kanssa. Minulla on hyviä uutisia: säästäminen ei ole rakettitiedettä, ja pienilläkin muutoksilla voi saada yllättävän paljon aikaan. Lähdetään yhdessä tutkimaan säästämisen perusteita, rennolla otteella.

Miksi edes säästää? Onko se pelkkää kituuttamista?

Ennen kuin sukellamme syvemmälle, pysähdytään hetkeksi miettimään, miksi säästäminen on oikeastaan tärkeää. Onko se vain jotain tylsää nipistelyä vai voiko se tuoda elämään jotain hyvää?

Itse näen säästämisen enemmänkin vapautena kuin rajoitteena. Se antaa mahdollisuuden:

  • Luoda puskurin yllättäviä menoja varten. Pesukone hajosi? Auto meni korjaukseen? Säästetty raha tuo mielenrauhaa, kun et joudu heti paniikkiin, miten yllättävä meno saadaan katettua.
  • Unelmien toteuttaminen. Se pitkään odotettu matka, uusi harrastusväline, oman asunnon ensisijoitus… Säästäminen on konkreettinen askel kohti omia tavoitteita.
  • Taloudellisen turvan luominen tulevaisuudelle. Eläkevuodet, lasten aloittaessa opinnot ja niin edelleen. Säästäminen luo pohjaa tulevaisuudelle.
  • Oman talouden hallinta. Kun tiedät, mihin rahasi menevät ja mitä sinulla on säästössä, tunnet olosi varmemmaksi ja hallitsevammaksi oman taloutesi suhteen.

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun ajattelet säästämistä? Onko se jotain negatiivista vai näetkö siinä mahdollisuuksia?

Mistä ihmeestä aloittaa? Tuntuu niin ylivoimaiselta!

Tiedän tunteen! Alku voi tuntua hankalalta, mutta älä lannistu. Aloitetaan ihan perusasioista, pienin askelin.

  1. Tunnista tulot ja menot. Tämä on ehkä tylsintä, mutta myös tärkeintä. Mistä rahat tulevat ja mihin ne oikeasti menevät? Voit käyttää apuna vihkoja, Excel-taulukoita tai erilaisia budjetointisovelluksia. Ole rehellinen itsellesi! Yllätyt ehkä, mihin kaikkeen pieniin juttuihin sitä rahaa kuluu.
  2. Aseta säästötavoite. Miksi sinä haluat säästää? Onko se lyhyen tähtäimen tavoite (esim. uusi puhelin) vai pitkän tähtäimen (esim. asunnon osto)? Tavoite auttaa motivoimaan ja pitämään suunnan.
  3. Tee itsellesi budjetti. Kun tiedät tulot ja menot, voit alkaa suunnitella budjettia. Mieti, mistä voisit hieman karsia ilman, että elämä tuntuu liian kurjalta. Pieniäkin säästöjä kertyy yllättävän paljon!
  4. Automatisoi säästäminen. Tämä on nerokas toimenpide! Siirrä tietty summa palkasta säästötilille heti palkan tultua. Näin säästäminen ei jää "joskus sitten" -vaiheeseen.
  5. Aloita heti. Ei tarvitse heti säästää satoja euroja kuussa. Pieni summa on parempi kuin ei mitään. Vaikka 20 euroa kuussa kerryttää vuodessa jo 240 euroa!

Vinkkejä säästämisen matkalle

  • Puhu rahasta avoimesti. Oman kumppanin tai ystävien kanssa jutteleminen voi auttaa. Saat uusia ideoita ja tukea.
  • Ole armollinen itsellesi. Säästäminen ei ole aina suoraviivaista. Välillä voi tulla eteen yllättäviä menoja. Älä lannistu, vaan jatka matkaa.
  • Hyödynnä tarjoukset ja alennukset. Ole fiksu kuluttaja. Vertaile hintoja ja hyödynnä tarjouksia.
  • Mieti ostoksiasi tarkkaan. Tarvitsetko todella tämän asian vai onko kyseessä vain hetken mielijohde?
  • Etsi edullisempia vaihtoehtoja. Voitko vaihtaa kalliin kuntosalijäsenyyden kotitreeneihin? Tai syödä useammin kotona ravintolassa käymisen sijaan?

Säästäminen on maraton, ei sprintti!

Säästäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ei kannata tavoitella nopeita rikkauksia. Pienet, jatkuvat teot johtavat pitkällä tähtäimellä hyviin tuloksiin. Muista, että säästäminen ei ole itsensä rankaisemista, vaan investointi omaan tulevaisuuteen ja hyvinvointiin. Jos automatisoit säästämisen, se tapahtuu vähitellen, ilman suurta vaivaa.

Mitä sinun mielessäsi pyörii säästämiseen liittyen? Onko sinulla jakaa hyviä säästämisvinkkejä? Kommentoi alle, niin jatketaan keskustelua!

tiistai 1. huhtikuuta 2025

2025 ensimmäisen 3 kuukauden yhteenveto

Katsotaanpa, miten omat sijoitukset ovat kehittyneet vuoden ensimmäisen quartaalin aikana. 

  • Arvo-osuustili 22 824 euroa (+973 euroa)
  • Osakesäästötili 5 051 euroa (+819 euroa)
  • Coinbase 25 885 euroa (-430,29 euroa)
  • Käteinen 4 562,60 euroa (-894,84 euroa)
  • Yhteensä 58 322,60 euroa

Olen tehnyt sekä ETF-, osake- että kryptovaluuttaostoja alkuvuoden aikana. Olemassaolevat sijoitukset ovat laskeneet. Nettovaikutus on ollut 466,87 euroa ja ilman ostoja olisin varmasti jo tappiolla. Osinkoja olen saanut tähän mennessä 129 euroa. Korkotuloa on tullut 33,25 euroa.

Suomi-osakkeet ovat pitäneet pintansa tai jopa vahvistuneet. Kryptot ja Yhdysvaltalaiset ETF-rahastot ovat sen sijaan laskeneet voimakkaasti. Arvo-osuustililtä on hävinnyt 4,38% instrumenttien arvosta.

Arvo-osuustili on laskenut etenkin maaliskuussa

Suurin valonpilkahdus on osakesäästötili, joka on kasvanut massiivisen 23,6% alkuvuoden aikana! Ja koska joku haluaa tietää, mikä tuon kasvun takana on, niin se on Madatumin hurja arvonnousu, YTD 30,76%.

Suomi-osakkeet ovat tuottaneet poikkeuksellisen hyvin 

Tarkoitus on jatkaa ETF-ostoja ja valikoituja osakepoimintoja. Nyt hinnat alkavat olla edullisella tasolla ja vuoden päästä voi sijoitusten arvonkehitys näyttää paljon paremmalle.

Maaliskuun sijoitukset

Maaliskuussa tuli tehtyä sijoituksia

ETF hankinta

Ostin maaliskuussa maanantaina 10.3. iShares MSCI Europe Industrials UCITS (Acc) ETF-rahastoa. 

  • Määrä 175 kpl
  • Kappalehinta 7,774 euroa
  • Ostokulut 15 euroa.

Yhteensä 1375,45 euroa.

Kyseinen rahasto keskittyy yksinomaan Eurooppalaisten teollisuusyritysten pääoman ja osakkeiden arvonkehityksen seuraamiseen. Rahastossa on 117 eri osaketta, joista isoimmat ovat Siemens N AG (9,07%), Schneider Electric (6,26%) ja Airbus Group (5,06%). Muiden yhtiöiden osuus on alle 5% painolla.

Tässä on edullinen kappalehinta ja sen juoksevat kulut ovat vain 0,18%. Rahaston arvo on kasvanut vuoden alusta mukavat 10,96%.

Pääsyynä Euroopan maiden yhdessä valmistelema 800 miljardin euron puolustuspaketti. Päättelin, että en osaa valita osakepoimintana parhaita osakkeita, jotka hankinnoista hyötyvät, joten sijoitan mieluummin ammattilaisen miettimään ETF-rahastoon. Monissa pelkkiin puolustusyrityksiin sijoittavissa ETF-rahastoissa Yhdysvallat on isolla painolla mukana, mutta en nyt halunnut lisätä investointia Yhdysvaltoihin, kun kyseinen markkina on epäselvässä tilanteessa presidentti Trumpin poukkoilevan politiikan seurauksena.

(Laitetaan muistiin jälki:  Nasdaq on laskenut joulukuun 2024 huipuista jo noin 13 prosenttia. Myös S&P 500 lähenee korjausliikkeen rajaa, lasku huipuista on noin kahdeksan prosenttia).

Yllä olevan jälkeen maaliskuussa on hermoja koetellut markkinan voimakas heilunta ja ennen kaikkea yhdysvaltalaisten pörssiosakkeiden voimakas lasku ja pääomien pakeneminen kryptomarkkinoilta. S&P 500 on laskenut 4,4 prosenttia alkuvuodesta, Dow Jones 0,9 prosenttia, ja Nasdaq 100 jopa 8,1 prosenttia.

Tämä on saanut itsenikin muistelemaan, miten olen realisoinut tappioni, kun myin paniikissa osakkeeni karhumarkkinassa. Tällä kertaa pyrin toimimaan "timanttikäsin", eli pitämään sijotuksistani kiinni ja odottamaan kärsivällisesti niiden tulevaa arvonnousua.

 

Ostin myös osakkeita

Ostin 24.3. Dovre Groupin osakkeita 737 kappaletta hintaan 0,24 euroa eli yhteensä 185,88 eurolla. Syynä Dovre Groupin vuoden 2024 tuloksen aiheuttaman pettymyksen vuoksi halventunut hinta. Osake halpeni maaliskuussa noin 24% ennen ostohetkeä.

Toisen kerran ostin 26.3. Ålandsbanken B osakkeita 15 kpl yksikköhinnalla 37,50 euroa. Yhteensä rahaa kului 571,50 euroa. Syynä osingon irtoamisesta johtunut osakkeen hinnan aleneminen noin 6,7%:lla.

 

Maaliskuun rahat

Erittelen seuraavassa miten rahaa tuli käytettyä maaliskuussa.

 

Budjettitarkkus oli maaliskuussa noin 3,7%

  • Tulot 4 847,56 euroa 
  • Menot 2 217,40 euroa
  • Laskut 499,56 euroa
  • Lainaan 1 282,07 euroa
  • Säästöön 839 euroa

Säästöaste oli 17,5%.

Maaliskuussa tulot koostuivat palkasta (4 614,82 euroa), S-bonuksesta (11,89 euroa), korkotulosta (32,85 euroa) sekä osingoista (188 euroa).

Rahaa kului melko tavanomainen määrä. Normaalista poikkeavia hankintoja olivat polkupyörä tyttärelle, joka maksoi 40 euroa (torista).  Keittiöön ostettiin uusi pöytäliina, kun vanhaan oli kertynyt ryönää ja se oli myös lievästi rikki. Vahakangas maksoi 15,9 euroa.

Leikkasimme pihan pensasaidat ja koska oksia ei saa laittaa taloyhtiön roskikseen, vuokrasimme viikonlopuksi oksasilppurin, jolla katkotut oksat sai pilkottua hakkeeksi. Laitteen vuokra maksoi Hygglo-palvelussa 44 euroa.

Auto tuli tankattua kahdesti, jotka maksoi yhteensä 121,77 euroa. Julkiseen liikenteeseen meni 112 euroa, joskin 20 matkan kortti tuli hankittua kuun lopussa, joten siinä on ensi kuulle jäljellä peräti 19 matkaa.

Kävimme kahdesti syömässä Mäkkärillä ja sinne meni  61,3 euroa. Sillä rahalla olisi kyllä tehty monta kertaa kotiruokaa. 

Kävin myös elokuvissa, jonka kustansi työnantajani Epassi-kultturirahalla. Elokuvissa söin popkornit ja limpparin, hintaa niille tuli 10,45 euroa ja lisäksi pysäköinti maksoi 5 euroa kauppakeskuksen parkkihallissa. Muita viihdekuluja ei maaliskuussa kertynyt.

Siivoamiskertoja oli kaksi, mutta viime kuukauden viimeisenä päivänä tehty siivous tuli maksettua tässä kuussa, joten siivoamiseen kului 404,70 euroa.

Allergiaoireeet alkoivat vaivata, joten apteekkin kului 8,20 euroa allergialääkkeeseen.

Ostin myös kevättakin alennusmyynnistä. Takin hinnaksi tuli 51,96 euroa. Muita vaatehankintoja ei tullut.

Lääkäriin, hygieniatuotteita tai suoratoistoja ei tullut maksettavaksi lainkaan.

Teen erillisen postauksen tekemistäni sijoituksista, koska maaliskuu oli myös niiden osalta normaalikuukautta aktiivisempi kuukausi.

 

Miksi passiivinen sijoittaja usein voittaa aktiivisen

Sijoitusmaailmassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kumpi sijoitusstrategia tuottaa paremmin: aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen. V...