Kuulimme tänään, että Suomalaiset ovat säästäneet viime aikoina muun muassa ruokaostoksistaan ja ravintolakäynneistään kohonneiden hintojen vuoksi.
![]() |
Ruokakaupassa on säästetty |
Kuluttajaliiton tekemän kyselyn mukaan 60% vastaajista oli säästänyt ravintolakäynneistään ja 56% oli säästänyt ruokaostoksistaan.
Meidän perheessä me olemme säästäneet varmasti lähes 50% ruokaostoksiin käyttämästämme rahasta muutamalla yksinkertaisella muutoksella.
Emme osta ruokaa kuin kerran viikossa. Näin tarve käydä kaupassa vähenee ja riski ostaa suunnittelemattomia tuotteita (heräteostoksia) vähenee.
Ostamme koko viikon ruokaostokset kerralla, etukäteen mietityn ruokalistan mukaan. Näin tiedämme mitä ruokia olemme tekemässä ja mitä raaka-aineita ruoan tekeminen vaatii.
Vertailemme kaupassa pakettien yksikköhintoja eri pakkauskokojen perusteella ja valitsemme pakkauksen, jossa kilohinta on edullisin.
Teemme usein ruokaa etukäteen viikonloppuna ja pakastamme siitä kerralla syötävän määrän myöhemmin lämmitettäväksi ja syötäväksi.
Koska jotkin ruoat kiertävät listalla muutaman viikon välein, voi hyvin säilyviä raaka-aineita ostaa isompia määriä kerralla. Tai hyvin säilyviä tuotteita voi ostaa kerralla suuremman erän tarjouksesta. Esimerkiksi tarjouksesta ostettua kahvia meillä on yli 10 pakettia odottamassa käyttöä.
Emme mene nälkäisenä kauppaan, joten on helpompi noudattaa kauppalistaa, kun jokainen kaupan tuoksu ei saa himoitsemaan jotain ylimääräistä syötävää.
Olemme karsineet pullia, keksejä ja makeisia listalta ja niiden sijaan olemme leiponeet pullaa ja toisinaan kakkua.
Tuomme aina mukana oman kestokassin, emmekä osta ostoksien kuljettamiseen muovikasseja.
Pyrimme myös ostamaan kaupan omia merkkejä, jos tuote on vastaava kuin merkkituote. Esimerkkinä vaikkapa S-ryhmän Kotimaista voi. Käytännössä sama tuote kuin kalliimpi Valion voi. Joskus kaupan oma merkki on parempi kuin merkkituote tai joskus se on täsmälleen sama tuote, koska valmistaja voi olla sama, tuoteseloste on identtinen merkkituotteen kanssa ja valmistuspaikkakin on sama. Esimerkkinä Görans kebablastut ja Kotimaista Kebablastu. Molempien valmistaja on Ab Korv-Görans Kebab Oy ja tuoteseloste on käytännmössä identtinen.
Jos kaupan oma tuote on heikkolaatuisempi kuin omalla brändillä myytävä tuote, ostamme brändituotteen. Esimerkiksi Fairy-tiskiaine on loistava tuote. Samoin juomme pääosin Pauligin Juhla Mokka -kahvia, vaikka lähes vastaavaa kahvia saa edullisemmin. Kahvia tulee juotua 4-5 kuppia päivässä ja työssä tarjottava kahvi on hyvä esimerkki siitä, että kun on tottunut Pauligin hyvään kahviin, joutuu joka kerran pettymään.
Salaateissa, tomaateissa ja kurkussa ostamme aina kotimaisen vaihtoehdon, vaikka se ei olisi edullisin vaihtoehto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti